Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

SMS notifikácie sú najrozšírenejšou formou mobilného bankovníctva v SR

Foto: TASR/AP

Mobilné bankovníctvo je rozšírené hlavne v skupine ľudí, ktorí vlastnia smartfón.

Bratislava 3. októbra (TASR) – Takmer štvrtina majiteľov mobilných telefónov na Slovensku má skúsenosť s mobilným bankovníctvom, teda využíva možnosť prístupu k účtu vo svojej banke cez mobilný telefón. Vyplýva to z aktuálneho reprezentatívneho prieskumu spoločnosti GfK Slovakia.

Najrozšírenejšou formou mobilného bankovníctva na Slovensku sú SMS notifikácie.

Prehľad o pohyboch na účte má vo svojom mobile nastavených 18 % majiteľov mobilov na Slovensku. Ďalšie formy mobilného bankovníctva nie sú až tak rozšírené, čo súvisí aj s aktuálnou ponukou bánk v oblasti moderného bankovníctva. Necelých 5 % majiteľov mobilov na Slovensku využíva internet banking cez webový prehliadač v mobile. Špeciálnu aplikáciu pre mobilné bankovníctvo využívajú iba 3 % ľudí s mobilom na Slovensku.

Podľa údajov spoločnosti GfK Czech je situácia v Českej republike obdobná, mobilné bankovníctvo aktívne používa taktiež 25 % vlastníkov mobilov. Rovnako ako Slováci, aj Česi uprednostňujú SMS notifikácie. Správu účtu internet bankingom prostredníctvom webového prehliadača vykonáva 7 % opýtaných a špeciálnu aplikáciu pre mobilné bankovníctvo majú vo svojom smartfóne nainštalovanú len 4 % Čechov.

Mobilné bankovníctvo je rozšírené hlavne v skupine ľudí, ktorí vlastnia smartfón. Zatiaľ čo online bankovníctvo je na Slovensku a v Českej republike pomerne rozšírené, keďže ho v oboch krajinách využíva približne polovica internetovej populácie, mobilné bankovníctvo má v najbližších rokoch ešte potenciál pre rast.