Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

SNS: Slovenská republika by o rozdelení vôd Dunaja nemala ani rokovať

Rafael Rafaj Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa SNS nejde o spor technický, ale politický, uviedol prvý podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Rafael Rafaj.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Slovenská republika by vôbec nemala začať rokovania o odovzdaní polovice vôd Dunaja, ako o to žiada štátny tajomník maďarského ministerstva rozvoja vidieka Zoltán Illés.

Naopak, mala by žiadať od Maďarska ospravedlnenie za "sabotovanie pôvodného projektu Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros, keďže dôvody výhrad sa vôbec nepotvrdili". V reakcii na Illésove vyhlásenia to dnes uviedol prvý podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Rafael Rafaj.

Illés 5. novembra pre maďarskú verejnoprávnu televíziu povedal, že vlády Maďarska a Slovenskej republiky by mali rokovať o tom, kedy a pri ktorom riečnom kilometri by slovenská strana odovzdala Maďarsku polovicu vôd toku Dunaja. Illés dodal, že ani jedna strana nemá v rukách prostriedok, ktorým by si mohla vynútiť zmenu, je možné spoliehať sa iba na dobrú vôľu vo vzájomnom vzťahu SR a Maďarska.

Medzištátna zmluva

Medzištátnu zmluvu o spoločnom vybudovaní a prevádzkovaní SVDGN podpísali vlády vtedajšieho Československa a Maďarska v roku 1977. Proti systému hrádzí na Dunaji sa zodvihla v roku 1980 silná vlna protestov zo strany Maďarov. Maďarsko v roku 1989 prerušilo práce na stavbe priehrady Nagymaros. V roku 1992 vtedajšie Československo prehradilo Dunaj a odviedlo na svoje územie 83 % vody rieky. Spor strany spoločne predložili Medzinárodnému súdnemu dvoru (MSD) v Haagu. Ten v roku 1997 v rozsudku zaviazal obe strany, aby rokovali a prijali nevyhnutné opatrenia na dosiahnutie cieľov pôvodnej zmluvy z roku 1977.
"Podľa SNS nejde o spor technický, ale politický. Kameňom v Orbánovej (maďarský premiér, pozn. TASR) topánke je skutočnosť, že medzištátna Zmluva o spoločnej výstavbe Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros (SVDGN) z roku 1977 opätovne potvrdila hranice po uvedení SVD do prevádzky v súlade s trianonským rozhodnutím," reaguje Rafaj. "Otváranie sporu o Gabčíkovo a vodnú hranicu vníma SNS ako ďalšiu provokáciu cez trójskeho koňa revízie trianonskej mierovej zmluvy," dodáva.

pohľad na prevádzku ľavej plavebnej komory Vodného diela na stupni Gabčíkovo, v popredí vpravo premostenie vstupu lodí z dolnej rejdy.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Slovensko by podľa neho malo jednoznačne trvať na dokončení projektu sústavy vodných diel (SVD) podľa pôvodných plánov a zmluvy z roku 1977 a v zmysle rozsudku Medzinárodného súdneho dvora v Haagu a o otázkach typu rozdelenia vôd Dunaja ani nerokovať.

"Ak by Slovensko poslalo Maďarsku polovicu vôd Dunaja v čase povodne, asi by horúce hlavy v Budapešti rýchlo vychladli. Slovenská národná strana pevne dúfa, že slovenská vládna ryba neskončí na ďalšom maďarskom háčiku a nezačne rokovania o odovzdaní polovice vôd Dunaja," uzatvára Rafaj.