Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Španielska vláda sa bojí, že katalánska kríza spomalí rast ekonomiky

Balkóny vyzdobené katalánskymi a španielskymi zástavami na ulici v Barcelone. Foto: TASR

Vláda aktuálne počíta v budúcom roku so zvýšením hrubého domáceho produktu o 2,6 %. Aktuálna situácia má už teraz negatívny vplyv na turizmus v Katalánsku.

Madrid 14. októbra (TASR) - Španielska vláda sa obáva, že rast domácej ekonomiky bude v roku 2018 slabší pre katalánsku krízu.

"Udalosti, ktoré zažívame v Katalánsku, zvyšujú našu ostražitosť," uviedla vicepremiérka Soraya Sáenz de Santamaría. "Ak nepríde k urýchlenému riešeniu tohto problému, budeme nútení znížiť svoje očakávania týkajúce sa rastu ekonomiky v roku 2018."

Vláda aktuálne počíta v budúcom roku so zvýšením hrubého domáceho produktu o 2,6 %. Aktuálna situácia má už teraz negatívny vplyv na turizmus v Katalánsku. Hotelové rezervácie v tomto autonómnom regióne klesli o 20 % až 30 %, uviedla Santamaría.

Katalánsky premiér Carles Puigdemont sa tento týždeň nechal počuť, že Katalánsko má po referende, ktoré sa konalo 1. októbra, právo na samostatnosť. Avšak nevyhlásil odtrhnutie od Španielska a namiesto toho navrhol rokovania s madridskou vládou.