Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Španielsko vraj cez víkend požiada o finančnú pomoc

Protest pred pobočkou španielskej banky Bankia v Barcelone. Foto: TASR/AP

Vláda sa ešte nerozhodla, či požiada Brusel o finančnú pomoc z Európskeho fondu finančnej stability (EFSF). Madrid čaká predovšetkým na správu o tom, koľko peňazí vlastne banky potrebujú.

Berlín/Madrid 8. júna (TASR) - Očakáva sa, že Španielsko počas víkendu požiada Brusel o finančnú pomoc na sanáciu svojho bankového sektora, aby zabránilo ďalšiemu zvyšovaniu turbulencií na trhu.

Španielsko tak bude po Grécku, Írsku a Portugalsku štvrtou krajinou eurozóny, ktorá potrebuje finančnú pomoc.

Dvaja vysokí predstavitelia Európskej únie (EÚ) pre agentúru Reuters uviedli, že v sobotu (9. 6.) budú ministri financií eurozóny prostredníctvom telefonickej konferencie rokovať o žiadosti Španielska o finančnú pomoc. Zatiaľ nie je známe, o akú sumu by malo ísť. Euroskupina vraj v sobotu popoludní po telefonickej konferencii zverejní vyhlásenie, uviedol jeden zo zdrojov.

Agentúra Fitch Ratings vo štvrtok (7. 6.) znížila rating Španielska o tri stupne na BBB z A. Fitch zdôvodnila svoje rozhodnutie niekoľkými faktormi, ako sú fiškálne náklady na reštrukturalizáciu a rekapitalizáciu bánk, nárast verejného dlhu, recesia, vysoká zahraničná zadlženosť a obmedzenie finančnej flexibility španielskej vlády.

"Španielska vláda si uvedomila vážnosť svojho problému," uviedol pre Reuters vysokopostavený nemecký predstaviteľ. Dodal, že k dohode o pomoci by malo prísť ešte pred gréckymi voľbami, ktoré sa budú konať 17. júna.

Španielska vláda uvedené správy zatiaľ nekomentovala. Zdroje z EÚ a Nemecka hovorili pod podmienkou zachovania anonymity kvôli citlivosti tejto záležitosti.

Podľa Fitch bude Španielsko potrebovať na sanáciu svojich bánk 60 až 100 miliárd eur. Správa Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorá má byť publikovaná v pondelok (11. 6.) tvrdí, že Madrid potrebuje menej ako 50 miliárd eur.

Španielsko potrebuje finančnú pomoc na sanáciu bankového sektora a inak sa bude naďalej financovať na trhu. Podmienky pomoci v tomto prípade zrejme budú výrazne voľnejšie, než v prípade Grécka, Írska a Portugalska, budú sa týkať bankového sektora a nebudú vyžadovať dodatočné úsporné opatrenia k tým, ktoré vláda premiéra Mariana Rajoya už realizuje, uviedli zdroje.


Španielske banky vraj potrebujú menej peňazí, než sa predpokladalo

Foto: TASR/AP

Internetový portál nemeckého denníka Die Welt s odvolaním sa na zatiaľ nezverejnenú správu Medzinárodného menového fondu (MMF) tvrdí, že na stabilizáciu španielskeho bankového sektora je potrebných menej než 50 miliárd eur.

Doteraz sa očakávalo, že rekapitalizácia španielskych bánk bude stáť 50 až 100 miliárd eur. Welt Online cituje zdroj z MMF, podľa ktorého hodnotenie fondu ukázalo, že španielske finančné ústavy potrebujú menej čerstvého kapitálu, než je predpokladané rozpätie. MMF by mal svoju správu zverejniť v pondelok (11. 6.).

Španielsko bojuje s hlbokou bankovou krízou a jeho ekonomika sa nachádza v recesii. Len štvrtá najväčšia španielska banka Bankia potrebuje na svoju sanáciu celkovo vyše 23 miliárd eur. Problémom španielskych finančných ústavov je vysoký podiel zlých úverov, čo súvisí so spľasnutím realitnej bubliny v krajine. Vláda sa ešte nerozhodla, či požiada Brusel o finančnú pomoc z Európskeho fondu finančnej stability (EFSF). Madrid čaká predovšetkým na správu o tom, koľko peňazí vlastne banky potrebujú.

Španielsky minister financií Cristóbal Montoro v utorok (5. 6.) ako prvý zo španielskych politikov otvorene priznal, že vzhľadom na vysoké úročenie štátneho dlhu má Madrid prakticky zatvorené dvere na kapitálové trhy. To podporilo špekulácie, že Španielsko bude musieť po Grécku, Portugalsku a Írsku ako ďalšie požiadať o finančnú pomoc.