Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Mars zverejnila plán na zníženie emisií do roku 2030 o 50 %

Foto: Mars

Spoločnosť Mars sa zaviazala znížiť do roku 2030 emisie uhlíka v celom hodnotovom reťazci na polovicu, teda zhruba o 15 miliónov ton. Ďalej bude napriek slabšej globálnej ekonomike pokračovať v investíciách do opatrení v oblasti klímy.

Bratislava 18. októbra (TASR/OTS) - Spoločnosť Mars, Incorporated zverejnila plán Mars Net Zero Roadmap na dosiahnutie nulových emisií skleníkových plynov (Net Zero) v celom svojom hodnotovom reťazci do roku 2050. Plán spoločnosti Mars zahŕňa nový cieľ overený Science Based Targets Initiative, ktorý spočíva v znížení emisií o 50 % do roku 2030 oproti východiskovému roku 2015, cieľom je dosiahnutie nulových emisií do roku 2050.

Spoločnosť dosiahla najvyššiu úroveň obmedzenia emisií v roku 2018. Znížila emisie skleníkových plynov v absolútnom vyjadrení o 8 %, t. j. o 2,6 milióna metrických ton oproti východiskovému roku 2015, pričom počas tejto doby došlo k 60 % rastu podniku.* V rámci svojho plánu bude spoločnosť Mars v najbližších troch rokoch investovať viac ako 1 miliardu dolárov a podľa potreby bude pokračovať v prideľovaní finančných prostriedkov, pokiaľ nebude dosiahnutá nulová úroveň emisií. Od fariem, kde sa pestujú potraviny pre ľudí a domáce zvieratá až po veterinárne kliniky, kde sa starajú o našich miláčikov, spoločnosť Mars prijíma okamžité opatrenia na zníženie emisií skleníkových plynov vo všetkých svojich podnikoch, aby pomohla vybudovať lepšiu a udržateľnejšiu budúcnosť pre všetkých. Čistá nula označuje stav, kedy sa výrazne znížia emisie skleníkových plynov a zároveň sa zaistí, že všetky ostatné emisie, ktoré nemožno eliminovať, boli odstránené.


Plán sa začína organizovať po nedávnych zisteniach Medzivládneho panelu o zmene klímy (IPCC) podporovaného OSN, že je potrebné „teraz alebo nikdy“ prijať drastické opatrenia proti zmene klímy, aby sa zabránilo „prírodnej katastrofe“.

Plán prichádza v čase, keď nový rozsiahly prieskum spoločnosti Ipsos, ktorý si nechala vypracovať spoločnosť Mars, zistil, že napriek súčasnej ťažkej ekonomickej situácii si v priemere 69 % dospelých v siedmich najväčších ekonomikách sveta myslí, že by sa podniky mali zamerať na riešenie klimatických zmien v rovnakej (32 %) alebo vyššej (37 %) miere ako na ekonomické problémy. Prieskumu sa zúčastnilo 14 468 ľudí v USA, Veľkej Británii, Číne, Japonsku, Nemecku, Francúzsku a Indii.

Prieskum tiež zistil, že takmer polovica zo siedmich najväčších ekonomík sveta prikladá „veľkú“ zodpovednosť v oblasti zmeny klímy nadnárodným podnikom a vládam. Kompletné výsledky nájdete v poznámkach pre redaktorov nižšie.

Poul Weihrauch, generálny riaditeľ spoločnosti Mars, povedal: „Rok 2050 sa môže zdať ako vzdialená budúcnosť, ale pokrok, ktorý dosiahneme v nasledujúcich siedmich rokoch, je rozhodujúci. Moja generácia generálnych riaditeľov má možnosť a zodpovednosť dosiahnuť skutočné zníženie emisií a nasmerovať podniky na správnu cestu k dosiahnutiu čistej nuly do roku 2050. Preto sa spoločnosť Mars zaviazala, že do roku 2030 dosiahne zníženie emisií skleníkových plynov o 50 %. Nemôžeme čakať na zlepšenie ekonomickej situácie, musíme si presadiť investície, ktoré ochránia naše podnikanie dnes aj v budúcnosti. Ako som uviedol už v minulosti, zisk a účel nie sú nepriatelia. Investície do klímy nie sú kompromisom medzi planétou a produktivitou alebo medzi životným prostredím a zamestnanosťou. Spotrebitelia a naši spolupracovníci si zjavne želajú oboje – a my tiež. Investície do znižovania emisií sú rozumnou obchodnou politikou, sú dosiahnuteľné, dostupné a absolútne nevyhnutné.“

Poul Weihrauch pokračoval: „Spoločnosti musia byť hodnotené – vrátane spoločnosti Mars – podľa skutočných výsledkov, ktoré dosiahneme v porovnaní s našimi plánmi v oblasti klímy, nie iba podľa rozsahu záväzkov, ktoré sme prijali – rovnako ako nás investori a správne rady hodnotia podľa finančných výsledkov, nie podľa kvality našich finančných prognóz.“

Barry Parkin, riaditeľ pre udržateľnosť a verejné zákazky spoločnosti Mars, povedal: „Spoločnosť Mars sa vždy riadila vedeckými poznatkami a tie hovoria, že do roku 2030 musíme emisie v celom našom hodnotovom reťazci znížiť o 50 %. Veda nás upozorňuje na päť základných princípov, ktoré by mali plány Net Zero zohľadniť, aby sa dosiahol skutočný dopad, napríklad, že nie je miesto pre výnimky a že musíme uprednostniť výkonnosť pred sľubmi. Pri príprave nášho plánu sme zistili, že je úplne možné dosiahnuť to pomocou existujúcich vedeckých poznatkov a technológií a takisto je to úplne dostupné. Dokážeme rozvíjať naše podnikanie a zároveň znižovať emisie. Dúfam, že náš plán jasne a presvedčivo demonštruje, že spoločnosť Mars robí to, čo je podľa nášho názoru potrebné urobiť v masovom meradle, aby sme pomohli riešiť najhoršie dopady zmeny klímy.“

Spoločnosť Mars, ktorej emisná stopa zodpovedá veľkosti Fínska, chce do roku 2030 znížiť svoje emisie o 50 %, teda približne o 15 miliónov ton, a nadviazať tak na doterajšie 8 % zníženie emisií skleníkových plynov. Plán Mars Net Zero obsahuje podrobnosti o tom, ako chce spoločnosť Mars tieto ciele dosiahnuť a zároveň slúži ako otvorená stratégia, ktorú môžu spoločnosti naprieč odvetviami využiť na okamžitú realizáciu zmysluplných opatrení Net Zero. To znamená zahrnúť všetky emisie, ďalej pracovať na pokroku pomocou skutočných míľnikov a urobiť rozhodnutia, ktoré ovplyvnia budúcnosť. A v neposlednom rade pokryť zložky, ktoré nemožno znížiť, kvalitnými uhlíkovými kreditmi.


Aby spoločnosť Mars dosiahla plán Net Zero, bude sa viac sústrediť na:

Prechod na 100 % obnoviteľnú energiu – zmenou spôsobu napájania svojich tovární, kancelárií a veterinárnych nemocníc, riešením energie spotrebovávanej poľnohospodármi, spôsobom získavania surovín a dokonca aj energiou spotrebovávanou zákazníkmi (maloobchodníkmi), bežnými spotrebiteľmi a majiteľmi domácich zvierat.
Prepracovanie svojich dodávateľských reťazcov tak, aby sa zastavilo odlesňovanie – zvýšením transparentnosti a sledovateľnosti kľúčových zložiek, ako sú kakao, sója a hovädzie mäso.
Rozšírenie iniciatív v oblasti klimaticky inteligentného poľnohospodárstva – spoluprácou na obnoviteľnom poľnohospodárstve, optimalizáciou zdrojov a prechodom na obnoviteľné zdroje energie.
Optimalizácia receptúr – vývoj nových ingrediencií s nižšou emisiou skleníkových plynov nielen pre ľudí, ale aj ako krmivo pre domáce zvieratá v podobe alternatívnych bielkovín.
Zlepšenie a optimalizácia logistiky – prepracovanie sietí a typu dopravy, na ktorú sa spoločnosť Mars spolieha, ale aj používaných zdrojov energie, napr. elektrifikácia vozidiel alebo potenciálny zelený vodík.
Začlenenie opatrení v oblasti klímy do podnikania – začlenenie znižovania vplyvov na klímu do svojho riadenia a obchodného plánovania. Ďalej jeho zahrnutie, ako ciele akcionárov, do plánov variabilného odmeňovania vedúcich pracovníkov, do procesov plánovania investícií, do stratégie fúzií a akvizícií atď.

Záujemcovia o viac informácií, ktoré sa týkajú plánu Net Zero si môžu informačné dokumenty stiahnuť na adrese www.mars.com/netzero2050.