Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Sporitelia si už nasporili v 2. pilieri vyše 8 miliárd eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Na svoj dôchodok si väčšina sporiteľov takto bude sporiť ešte niekoľko desiatok rokov, preto je z hľadiska zhodnotenia významný fakt, ako majú svoje úspory rozložené medzi dlhopisy a akcie.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Celkový objem majetku v druhom pilieri dosiahol hodnotu vyše 8,017 miliardy eur, pričom na dôchodok si takto sporí 1.464.772 sporiteľov v šiestich dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS).

Objem úspor budúcich slovenských dôchodcov v dlhopisových garantovaných dôchodkových fondoch predstavuje viac ako 6,167 miliardy eur a v akciových, indexových a zmiešaných negarantovaných dôchodkových fondoch vyše 1,850 miliardy eur. Z hľadiska vekovej štruktúry sporiteľov mali v systéme starobného dôchodkového sporenia najväčšie zastúpenie sporitelia vo veku od 31 do 40 rokov, a to približne 40 % z celkového počtu sporiteľov.

Na svoj dôchodok si väčšina sporiteľov takto bude sporiť ešte niekoľko desiatok rokov, preto je z hľadiska zhodnotenia významný fakt, ako majú svoje úspory rozložené medzi dlhopisy a akcie.

"Evidujeme rastúci záujem mladých ľudí o druhý pilier, ako aj zvyšujúcu sa finančnú uvedomelosť sporiteľov, ktorí začali úspory presúvať v prospech negarantovaných fondov. Tie dokazujú svoj potenciál vyššieho možného výnosu už niekoľko rokov za sebou," hodnotí stav Marián Kopecký, predseda Predsedníctva Asociácie DSS.

Druhý pilier je v dobrej kondícii a opiera sa o parametre, ktoré z neho robia robustný a spoľahlivý finančný segment – rastúci záujem mladých ľudí, dôvera existujúcich sporiteľov, zvyšujúce sa percento odvádzaných príspevkov, kvalitný kontrolný mechanizmus dohľadu, ako aj stabilné legislatívne prostredie v posledných rokoch.

"Druhý pilier svojimi výsledkami a najnižšou nákladovosťou sa tak stáva stabilnou súčasťou základného systému dôchodkového zabezpečenia v našej krajine, ktorý rešpektuje nedobré demografické vyhliadky Slovenska a nevyhnutnosť sporenia si na dôchodok," uzatvára Kopecký.