Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku spomalili v júli tempo rastu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spotrebiteľské ceny sa v júli zvýšili medziročne o 1,1 % a potvrdili tak predbežný odhad. V júni miera inflácie dosiahla 1,2 %.

Paríž 14. augusta (TASR) - Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku zaznamenali minulý mesiac mierne spomalenie rastu, čo ovplyvnili najmä ceny energií a služieb. Uviedol to v stredu francúzsky štatistický úrad, ktorý zverejnil konečné údaje.

Spotrebiteľské ceny sa v júli zvýšili medziročne o 1,1 % a potvrdili tak predbežný odhad. V júni miera inflácie dosiahla 1,2 %.

Pod spomalenie rastu cien sa podpísali najmä slabšie rastúce ceny energií, služieb a tabakových výrobkov. Na druhej strane, ceny potravín zaznamenali silnejší rast a zabránili tak výraznejšiemu spomaleniu inflácie.

Jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje nestabilné ceny potravín a energií, dosiahla v júli 0,9 %. To je rovnaká miera ako v mesiaci jún.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v júli znížili o 0,2 %. Zvrátili tak vývoj v predchádzajúcom mesiaci, keď o 0,2 % vzrástli.

Spomalenie rastu zaznamenali v júli aj harmonizované spotrebiteľské ceny. Medziročne vzrástli o 1,3 %, zatiaľ čo v júni rast dosiahol 1,4 %. Medzimesačne sa o 0,2 % znížili po júnovom raste na úrovni 0,3 %. Aj v tomto prípade boli výsledky v súlade s predbežným odhadom.