Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

SR môže mať najvyššiu podporu výskumu a vývoja v strednej Európe

Ekonomika Tu a Teraz. Foto: Tablet.TV

Hosťom Richarda Kvasňovského v relácii EKONOMIKA Tu a teraz je Kristína Šumichrastová, riaditeľka spoločnosti Ayming pre ČR a SR.

Bratislava 26. marca (TASR)- Slovenské firmy by mali mať možnosť odpočítať si od daní viac financií na vedu a výskum ako doteraz. Tak to avizoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) ešte vo februári po rokovaní so Zväzom automobilového priemyslu. Pre slovenskú ekonomiku by to bola dobrá správa i konkurenčná výhoda. V diskusnej relácií na Tablet.TV to vyhlásila riaditeľka poradenskej spoločnosti Ayming pre Českú a Slovenskú republiku Kristína Šumichrastová.

"Slovensko by sa tak stalo krajinou v stredoeurópskom regióne, ktoré by malo najvyššiu takúto podporu. Výška odpočtu nie je to však jediný faktor pri využívaní tejto podpory, dôležité je, či sú podmienky nastavené efektívne a transparentne," povedala Šumichrastová s tým, že na Slovensku tento nástroj využíva veľmi málo firiem. „Posledné údaje sú za rok 2017, keď bol odpočet iba 25 %. Takáto výška nemala pre väčšinu firiem zmysel. Navyše legislatíva je nová a veľa firiem o tejto možnosti stále nevie," upozornila Šumichrastová.



Pellegriniho návrh hovorí o tom, že daňový superodpočet, podľa ktorého si môžu slovenské firmy v súčasnosti odpočítať náklady na vedu a výskum vo výške 100 %, sa v tomto roku zvýši na 150 % a v budúcom roku na 200 %. „Vyšší odpočet určite zaujme viac firiem a aj zahraničných investorov, ktorí uvažujú o vstupe na slovenský trh. V Česku to už platí 14 rokov, počet firiem, ktoré to využívajú, je stabilný. Tento nástroj zvyšuje investície do výskumu a vývoja. Priemer EÚ sú 2 % z HDP. Na Slovensku sme hlboko pod touto hranicou. Nie sme dosť inovatívna krajina. V Česku sa aj vďaka odpočtu už v investíciách do výskumu a vývoja blížia k európskemu priemeru," uviedla Šumichrastová.

Investície do výskumu a vývoja sú podľa nej veľmi dôležité najmä v súčasnom období, keď dochádza k spomaleniu globálnej ekonomiky, ktoré sa prejaví aj na Slovensku. „Cieľom je, aby firmy investovali do inovácií každoročne stále viac. V globalizovanej ekonomike musia byť firmy kreatívne, inovatívne a prichádzať s novými nápadmi, aby si dokázali udržať alebo rozšíriť svoj trhový podiel. Inovatívne firmy dokážu lepšie vzdorovať spomaleniu ekonomiky i potenciálnej kríze," dodala Šumichrastová.