Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Inštalácia odkloňovačov letu vtákov ponad rieku Váh stála 10.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nákup zariadenia zafinancovala Stredoslovenská energetika – Distribúcia. Tipy a rady dostala od mimovládnej organizácie Ochrana dravcov.

Stankovany 7. novembra (TASR) – Keďže na vedení vysokého napätia nad riekou Váh v obci Stankovany uhynulo pre kolíziu väčšie množstvo vtákov, odbor starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Ružomberku rozhodol o tom, že situáciu je potrebné riešiť. Z tohto dôvodu v utorok spoločnosť Stredoslovenská energetika – Distribúcia (SSE-D) na vedenie vysokého napätia ponad rieku nainštalovala odkloňovače letu vtákov.

"V januári roku tohto roku sa tu zasekla labuť. Keďže má toto vedenie náboj 22.000 voltov, labuť tam zostala visieť a uhynula. Pre vtáctvo je totiž prirodzené, že lietajú ponad rieku," uviedol pre TASR hovorca SSE-D Miroslav Gejdoš. Na základe nariadenia odboru starostlivosti o životné prostredie sa spoločnosť rozhodla do inkriminovaných miest nainštalovať celkovo 30 odkloňovačov letu vtákov. "Dávajú sa každých desať metrov. Pre nás je to špecifická akcia, pretože po prvý raz sa to robí dronom z dôvodu, že to realizujeme nad riekou," informoval Gejdoš s tým, že doteraz odkloňovače vešali pracovníci SSE-D z plošiny.

Celá akcia stála podľa hovorcu zhruba 10.000 eur. "Robí sa to za plnej prevádzky, to znamená, že elektrina nebola odstavená," vysvetlil.

Environmentálny pracovník spoločnosti SSE-D Milan Števka povedal, že tipy a rady dostali od mimovládnej organizácie Ochrana dravcov, s ktorou spolupracujú na viacerých projektoch podporovaných Európskou úniou. "Odkloňovače sa nabíjajú slnkom prirodzene cez deň, je viditeľný aj po zotmení vďaka florescenčnému pásiku. Tým, že sa otáčajú, spôsobujú efekt blikania." Podľa jeho ďalších slov sú odkloňovače testované v zahraničí v extrémnych severských krajinách, čiže aj na námrazu. "Z prieskumu rôznych takýchto prvkov vyšiel práve tento najlepšie, čo sa týka ceny aj kvality," uzavrel.