Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Na získanie podpory na zateplenie budovy treba splniť požiadavky

Ilustračná snímka Foto: TASR/Alexandra Moštková

Snahou fondu je podporovať stavebné práce, pri ktorých sa zníži potreba energie na úroveň nízkoenergetických budov, ultranízkoenergetických budov, prípadne budov s takmer nulovou potrebou energie.

Bratislava 21. júla (TASR) - Legislatívne podmienky poskytovania podpory zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) sú nastavené tak, že stavby, pri ktorých bude financované zateplenie bytovej budovy, musia spĺňať minimálne požiadavky na energetickú hospodárnosť. Pre TASR to uviedol generálny riaditeľ fondu Juraj Kurňavka.

Snahou fondu je podporovať stavebné práce, pri ktorých sa zníži potreba energie na úroveň nízkoenergetických budov, ultranízkoenergetických budov, prípadne budov s takmer nulovou potrebou energie, zdôraznil. "V prípade zatepľovania a dosiahnutí energetickej triedy A1 - ultranízkoenergetickej úrovne stavby, ŠFRB poskytuje úver vo výške 100 % obstarávacích nákladov stavby s úrokom 0,5 % a v prípade kombinácie s ďalšou obnovou môže byť úver s 0-% úrokovou sadzbou," priblížil Kurňavka.

Zároveň doplnil účely, na ktoré môžu žiadať o úver spoločenstvá vlastníkov bytov, správcovia bytových domov, obce, mestské časti, samosprávne kraje a podnikatelia v súvislosti s obnovou bytovej budovy.

Ide nielen o zateplenie bytového domu, ale aj odstránenie systémovej poruchy, výmenu a modernizáciu výťahov, výmenu spoločných rozvodov plynu, elektriny, kanalizácie, vody, vzduchotechniky a tepla, vybudovanie bezbariérového prístupu do bytov a na inú modernizáciu. Fyzické osoby môžu požiadať o podporu na zateplenie rodinného domu.

Pri komplexnej obnove bytového domu, keď ide tri a viac typov obnovy, môže žiadateľ získať zvýhodnený úver s 0-% úrokovou sadzbou, uzavrel Kurňavka.