Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Štáty EÚ dodali predvlani Grécku zbrane za vyše miliardu eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zníženie výdavkov na armádu je zároveň jednou z podmienok druhého záchranného úveru vo výške 130 miliárd eur.

Brusel 7. marca (TASR) - Partneri z Európskej únie (EÚ) predali Grécku zbrane a vojenskú techniku za viac ako 1 miliardu eur, a to v roku 2010, teda v tom istom roku, keď schválili prvý záchranný úver pre zadlženú krajinu. Vyplýva to zo správy EÚ o udelení licencií na export zbraní. Informáciu ako prvú zverejnil na svojej stránke internetový portál EUobserver.

Členské štáty eurozóny a Medzinárodný menový fond schválili v roku 2010 Grécku úver v hodnote 110 miliárd eur, aby ho zachránili pred bankrotom. Podmienkou pôžičky bolo pritom zavedenie prísnych úsporných opatrení, ktoré mali viesť ku konsolidácii dlhu.

Pre obrovské sumy, ktoré Grécko vynakladá na zbrane a techniku, pričom sa odvoláva na hrozbu zo strany Turecka, bolo už v minulosti terčom kritiky. Zníženie výdavkov na armádu je zároveň jednou z podmienok druhého záchranného úveru vo výške 130 miliárd eur.

Z dokumentov o vydaných licenciách vyplýva, že Grécko v roku 2010 nakúpilo zbrane za 1,05 miliardy eur. Jeho najväčším dodávateľom bolo Francúzsko, ktorého získalo kontrakt na 876 miliónov eur. Druhé v poradí je Taliansko, ktoré predalo zadlženej krajine zbrane za 54 miliónov eur, tesne za ním nasleduje Holandsko (53 miliónov eur) a po ňom Nemecko (38 miliónov eur) a Španielsko (33 miliónov eur). Británia, ktorá je jedným z najväčších vývozcov zbraní v EÚ, dodala Grécku vybavenie "iba" za 2 milióny eur.