Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Stavy ošípaných boli v SR k 31. máju na úrovni 408.143 kusov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Informáciu o aktuálnej situácii so šírením afrického moru ošípaných (AMO) z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v stredu vzala na vedomie vláda.

Bratislava 12. júla (TASR) - Stavy ošípaných boli v SR k 31. máju na úrovni 408.143 kusov (ks). Vyplýva to z informácie o aktuálnej situácii so šírením afrického moru ošípaných (AMO) z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorú v stredu vzala na vedomie vláda.

"Prioritou pri africkom more ošípaných je chrániť veľkochovy a domáce chovy ošípaných, ktorých populácia každoročne výrazne klesá. Najviac úsilia v boji proti africkému moru ošípaných musíme vyvinúť práve v juhozápadnej časti Slovenska, kde sú najväčšie produkčné chovy ošípaných," uviedol agrorezort.

Od 1. marca do konca mája 2023 bolo podľa informatívneho materiálu MPRV ulovených 8383 ks diviačej zveri, ktorá je prenášačom AMO. Ku koncu mája 2022 bolo ulovených 9254 ks diviačej zveri. Uhynutých bolo do konca mája tohto roka 403 ks, ku koncu mája 2022 to bolo tiež 403 ks diviačej zveri.