Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Súkromné osoby by nemali zabúdať na priznanie príjmov z prenájmu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Príjem z prenájmu je fyzická osoba povinná priznať v daňovom priznaní typu B.

Bratislava 22. marca (TASR) - Na podanie daňového priznania k dani z príjmu by nemali zabudnúť ani prenajímatelia nehnuteľností. Týka sa to najmä súkromných osôb, ktoré prenajímajú byt bez živnostenského oprávnenia, upozornila v piatok Finančná správa SR.

"Daňovníci, ktorí na túto svoju povinnosť zabudli, majú ešte čas na podanie daňového priznania," uviedla Drahomíra Adamčíková z komunikačného oddelenia Finančného riaditeľstva SR. Príjem z prenájmu je fyzická osoba povinná priznať v daňovom priznaní typu B. Finančná správa v súvislosti s aktuálne podávaným daňovým priznaním k dani z príjmov za rok 2018 upozorňuje, že nepriznávať tieto príjmy sa nevypláca, nakoľko má možnosti na ich identifikovanie.

Nie všetci prenajímatelia však musia daňové priznanie podať. Príjem z prenájmu do výšky 500 eur za zdaňovacie obdobie je od dane z príjmov oslobodený. Daňovníkovi vzniká povinnosť podať daňové priznanie, ak úhrn všetkých jeho zdaniteľných príjmov presiahol v roku 2018 sumu 1915,01 eur.

Finančná správa môže prenajímateľov nehnuteľností identifikovať najmä z katastra nehnuteľností. Ide najmä o vlastníkov viacerých nehnuteľností, ktoré prenajímajú. "Následne pri overovaní skutočností rozhodujúcich pre vymeranie dane využíva finančná správa rôzne formy kontrolnej činnosti ako aj upozorňovanie formou softwarningových listov," dodala Adamčíková. Finančná správa predpokladá, že daňový výpadok z dôvodu nepriznania príjmu je v prípade prenájmov v rozpätí 10 - 20 miliónov eur.