Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Svetová ekonomika smeruje do pokojnejších vôd, tvrdí šéfka MMF

Christine Lagardeová Foto: TASR/AP

Podľa šéfky Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeovej politické opatrenia začínajú prinášať výsledky. Finančné trhy sa upokojili a najnovšie ekonomické indikátory pôsobia povzbudzujúco.

Peking 19. marca (TASR) - Globálna ekonomika podľa šéfky Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeovej znovu smeruje do pokojnejších vôd.

"Ešte pred niekoľkými mesiacmi bola situácia takmer katastrofálna, dnes vidíme signály stabilizácie," uviedla v nedeľu (18.3.) v Pekingu.

Vyzdvihla, že politické opatrenia začínajú prinášať výsledky. Finančné trhy sa upokojili a najnovšie ekonomické indikátory pôsobia povzbudzujúco. "Svetová ekonomika už nie je na šikmej ploche, máme dôvod na optimizmus," pokračovala Lagardeová, ktorá vystúpila v Pekingu na Čínskom rozvojom fóre 2012.

Ocenila rozhodnutia Európskej centrálnej banky (ECB) z konca minulého a začiatku tohto roku a postup niektorých európskych štátov. Označila ich za prínosné. Avšak dôležitým míľnikom pri znižovaní napätia na finančných trhoch a ekonomike sa stal predovšetkým druhý balík pomoci Grécku, zdôraznila.

Vystríhala pred sebauspokojením, svetovú ekonomiku ohrozujú podľa nej viaceré riziká - finančný systém zostáva zraniteľným, verejný aj súkromný dlh v mnohých rozvojových krajinách tak ako v minulosti je privysoký. Rastúca cena ropy môže takisto ohroziť vzostup globálnej ekonomiky. Zosilňuje tiež nebezpečenstvo, že sa konjunktúra v rastúcich ekonomikách oslabí. "Nesmieme zabudnúť, že v početných krajinách žije priveľa ľudí, ktorých sužuje nezamestnanosť," uviedla šéfka MMF.

Čínsku vládu pochvália za opatrenia, ktoré prijala na podporu hospodárskeho rastu. Mali by prispieť k stabilizácii globálnej ekonomiky. Správne sú aj, ako povedala Lagardeová, opatrenia na podporu domácej spotreby a zníženie závislosti krajiny od exportu.