Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Takto sa pohyboval kurz eura a českej koruny. Ktorá mena si vyplatila?

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Kurz eura vzrástol na takmer 2-ročné maximum 1,1658 USD/EUR. Česká mena prvýkrát od ukončenia intervencií ČNB prelomila hranicu 26 CZK/EUR.

Frankfurt nad Mohanom 20. júla (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny po dnešnom zasadnutí Európskej centrálnej banky (ECB) vyskočil na najvyššiu úroveň za takmer dva roky.

Euro sa dnes popoludní predávalo až po 1,1658 USD/EUR, teda až o 1,5 % nad úrovňou pred rozhodnutím ECB. Kurz eura bol vyšší naposledy v auguste 2015. ECB stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1485 (v stredu: 1,1533) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8707 (0,8671) eura.

Spoločná európska mena posilnila aj napriek tomu, že ECB nesignalizovala koniec svojej extrémne uvoľnenej menovej politiky. Rada guvernérov nezmenila nastavenie menovej politiky. To znamená, že úrokové sadzby zostali na rekordných minimách a banka tiež bude pokračovať v programe nákupu dlhopisov. ECB si navyše nečakane ponechala možnosť v prípade potreby program ešte zvýšiť. Centrálni bankári nesignalizovali konkrétny dátum potenciálneho obmedzenia programu. Šéf ECB Mario Draghi poukázal na pretrvávajúcu nízku infláciu a zdôraznil nevyhnutnosť pokračovania v monetárnych stimuloch.

Česká mena prvýkrát od ukončenia intervencií ČNB prelomila hranicu 26 CZK/EUR



Tri a pol mesiaca stačilo českej mene po ukončení intervencií na to, aby voči euru posilnila o jednu korunu. Dnes predpoludním dosiahol kurz na okamih úroveň 25,989 CZK/EUR, než sa koruna opäť vrátila tesne nad 26 CZK/EUR. Dôvodom posilňovania českej meny je podľa analytikov silnejúca pravdepodobnosť, že Česká národná banka (ČNB) zvýši prvýkrát po takmer desiatich rokoch kľúčové úrokové sadzby už na svojom zasadnutí 3. augusta.

"Českej ekonomike sa veľmi darí. Je to vidieť predovšetkým na trhu práce, kde narastá tlak na zvyšovanie miezd. To by sa malo prejaviť na vyššej možnosti spotrebiteľov míňať, a tým pádom aj na rastúcej inflácii. ČNB na to bude musieť reagovať zvýšením sadzieb," uviedol ekonóm Komerčnej banky Marek Dřímal.

Podľa hlavného ekonóma spoločnosti Cyrrus Lukáša Kovandu prispela k dnešnému prelomeniu hranice 26 CZK/EUR tiež stredajšia (19. 7.) správa Bank of America, ktorá upozornila na to, že trh možnosť augustového zvýšenia sadzieb v Česku podceňuje.

"Na trhy však pôsobí - a záujem o korunu zvyšuje - tiež strednodobá prognóza Bank of America, podľa ktorej ČNB bude po augustovom zvýšení sadzieb pristupovať k sprísňovaniu svojej menovej politiky pravidelne každý štvrťrok, kým dvojtýždňová repo sadzba nedosiahne úroveň 1 %. Trh pritom väčšinovo predpokladá, že do konca júna 2018 sadzba vzrastie iba na úroveň 0,5 %," uviedol Kovanda.

Existujúca prognóza ČNB počíta s prvým zvýšením sadzieb v 3. štvrťroku 2017. Podľa ekonómov by mali sadzby vzrásť o 0,2 percentuálneho bodu na 0,25 %. Tým by sa prehĺbil rozdiel medzi úročením v Česku a v zahraničí. Napríklad ECB má teraz depozitnú sadzbu, za ktorú si u nej teraz banky ukladajú peniaze, stanovenú na -0,4 percenta.

Roztváranie nožníc medzi sadzbami v Česku a v zahraničí potom do krajiny priláka zahraničných investorov, ktorí podporia dopyt po korune.

Základná sadzba ČNB, od ktorej sa odvíjajú úroky úverov v komerčných bankách, je od novembra 2012 na historickom minime 0,05 %. Centrálna banka, ktorá potrebovala kvôli hroziacemu prepadu cenovej hladiny ďalej uvoľniť menovú politiku, dala v novembri 2013 pred ďalším znižovaním sadzieb prednosť umelému oslabovaniu koruny. Českú menu držala pomocou nákupov eur na devízovom trhu nad úrovňou 27 CZK/EUR až do tohtoročného 6. apríla. Celkovo v rámci intervencií nakúpila eurá za viac než 2 bilióny Kč (76,69 miliardy eur).