Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Talianska vláda chce splatením dlhu firmám podporiť ekonomiku

Talianska vláda chce získať peniaze na splatenie dlhu vydaním ďalších štátnych dlhopisov. Nimi opäť vzrastie rozpočtový deficit.

Rím 7. apríla (TASR) - V Taliansku sa má zlepšiť platobná morálka štátnej správy a časť jej dlhu podnikom, ktoré jej poskytli výkony, sa má v blízkej budúcnosti vyrovnať. DPA informuje, že v sobotu (6.4.) končiaca vláda Maria Montiho po dlhej diskusii rozhodla, že vydá príslušné nariadenie. Podľa neho štátna správa zaplatí svojim dodávateľom dlh 40 miliárd eur. Vláda predpokladá, že opatrenie bude impulzom na oživenie ekonomiky.

Orgány verejnej správy majú peniaze vyplatiť do 12 mesiacov. Vládne nariadenie však nadobudne účinnosť hneď po jeho oficiálnom zverejnení, ku ktorému by malo dôjsť už v pondelok (8.4.)

Monti na tlačovej konferencii povedal, že oneskorené platenie faktúr, je "neakceptovateľnou situáciou, ktorá sa dlho trpela". Dlhy verejnej správy, ktoré sa doteraz nakopili, sú bremenom pre budúcnosť firiem a občanov. Dlhy podľa talianskej centrálnej banky dosiahli na konci roka 2011 najmenej 90 miliárd eur. Štátu trvá niekedy aj roky, kým staré dlžoby vyrovná, pričom mnohé podniky sa dostávajú do existenčných ťažkostí. Podľa agentúry Reuters verejná správa najviac dlhuje zdravotníckemu sektoru a stavebným firmám.

Talianska vláda chce získať peniaze na splatenie dlhu vydaním ďalších štátnych dlhopisov. Nimi opäť vzrastie rozpočtový deficit.

Agentúra AP uviedla, že ani najnovším rozhodnutím Montiho kabinetu Taliansko neprekročí 3-% limit pre výšku rozpočtového deficitu v tomto roku. Pôvodne mal byť len 1,8 %, ale teraz vzrastie asi na 2,9 %.