Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Toyota: Trumpove kroky ukazujú, že naše investície v USA nie sú vítané

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Toyota varovala, že posledný krok Trumpovej administratívy v oblasti medzinárodného obchodu je veľkou porážkou amerických spotrebiteľov.

Tokio/Washington 19. mája (TASR) - Toyota Motor uviedla, že ďalšia vyhrážka amerického prezidenta Donalda Trumpa týkajúca sa zvýšenia ciel ukázala, že japonské investície v USA "nie sú vítané".

Toyota varovala, že posledný krok Trumpovej administratívy v oblasti medzinárodného obchodu je veľkou porážkou amerických spotrebiteľov. Trump vydal v piatok (17. 5.) nariadenie, ktorým dal Japonsku a Európskej únii (EÚ) 6 mesiacov na opätovné vyrokovanie obchodnej dohody s USA. Cieľom je ochrana "amerického automobilového priemyslu, jeho pracovnej sily a amerických inovácií". To podľa Toyoty ukazuje, že jej investície "nie sú vítané", a že sa necení príspevok od jej amerických zamestnancov.

Biely dom predtým uviedol, že americký obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer bude riešiť problém ohrozenia národnej bezpečnosti, ktoré predstavuje dovoz áut.

"Naše operácie a zamestnanci výrazne prispievajú k americkému spôsobu života, k ekonomike USA a nepredstavujú nebezpečenstvo pre národnú bezpečnosť," uvádza sa v stanovisku Toyoty.

Trumpovu rétoriku odmietla aj komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmströmová. "Absolútne odmietame predstavu, že európsky vývoz áut je ohrozením národnej bezpečnosti," uviedla.

Toyota pripomenula, že je v USA "hlboko zakorenená" viac než 60 rokov, že v krajine investovala vyše 60 miliárd USD (53,71 miliardy eur), a že v USA zamestnáva 475.000 Američanov.

Japonská automobilka upozornila, že história ukázala, že obmedzovanie dovozu vozidiel a súčiastok je kontraproduktívne a má negatívny vplyv na tvorbu pracovných miest, ekonomiku aj spotrebiteľov. Clá na import áut podľa nej obmedzia možnosti výberu spotrebiteľov a zasiahnu aj amerických výrobcov, keďže súčiastky pre výrobu v USA prichádzajú z rôznych krajín. "Ak sa zavedú dovozné kvóty, najviac stratia spotrebitelia, ktorí budú viac platiť a budú mať menej vozidiel na výber," upozornila.

(1 EUR = 1,1172 USD)