Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Rodina Ostrožovičovcov sa výrobe vína venuje takmer 30 rokov

Na snímke Jarka Ostrožovičová pri ukážkovom vinohrade v areáli firmy. Veľká Tŕňa, 3. júna 2017. Foto: TASR – Maroš Černý

Začínali pri rodičovskom dome, kde si za novomanželskú pôžičku vybudovali malú pivnicu a kúpili staršie sudy.

Veľká Tŕňa 3. júna (TASR) - Manželia Ostrožovičovci z Veľkej Tŕne v Trebišovskom okrese sa výrobe vína venujú od roku 1990. Ako tvrdia, to, že sú rodinnou firmou, je pre nich výhodou. Začínali vinicami pri rodičovskom dome, kde im výrazne pomohli rodičia. Dnes majú 58 hektárov viníc.

"Boli sme s manželom spolužiaci na vysokej škole v Ledniciach na Morave, kde študoval vinohradníctvo a vinárstvo a ja kvetinárstvo. Manžel chcel vyrábať víno, Tokaj, takže bolo jasné, že pôjdeme na východné Slovensko do Tokajskej oblasti a zakotvíme tu. Prišli sme sem v roku 1990, vtedy sa nám tiež narodil syn a založili sme našu firmičku s dvoma, troma súdkami. Postupne sa to rozšírilo až do dnešnej podoby," priblížila pre TASR spolumajiteľka firmy Jaroslav Ostrožovič – J. & J. Ostrožovič Jarka Ostrožovičová.



Začínali pri rodičovskom dome jej manžela v Slovenskom Novom Meste, kde si za novomanželskú pôžičku vybudovali malú pivnicu a kúpili staršie sudy. Neskôr si vo Veľkej Tŕni kúpili budovy bývalých štátnych majetkov, ktoré zrekonštruovali.

V súčasnosti zamestnávajú takmer 30 ľudí, počas sezóny je ich viac. Vinárstvu sa venuje aj ich syn. "Zatiaľ prechádza všetky odbory vo firme. Učí sa, ale manžel je v plnej vitalite, takže on si to riadi viac-menej sám," povedala Ostrožovičová.

Ako tvrdí, rodinná firma je podľa nej ideálnym spojením a vníma to ako plus. "I keď je to dvojsečná zbraň, pretože potom sa to prelína i domov. Večer i v noci človek premýšľa a ráno s tým vstáva. Je však za nami vidieť kúsok práce a baví nás to," hovorí Ostrožovičová.

Manželia Ostrožovičovci z Veľkej Tŕne v Trebišovskom okrese sa výrobe vína venujú od roku 1990. Ako tvrdia, to, že sú rodinnou firmou, je pre nich výhodou. Začínali vinicami pri rodičovskom dome, kde im výrazne pomohli rodičia. Dnes majú 58 hektárov viníc. Na snímke ukážkový vinohrad v areáli firmy, ktorý predstavuje niektoré z povolených odrôd Vitis Vinifera (viniča hroznorodého) na Slovensku. Veľká Tŕňa, 3. júna 2017.
Foto: TASR – Maroš Černý


"Určite rodinná firma je veľmi dobrý koncept, len, samozrejme, chce sa to obrniť veľkou toleranciou a trpezlivosťou, pretože predsa len tá rodina je 24 hodín spolu, a to znamená, že hrozia niektoré momenty ponorkovej choroby. Keď dáme tento detail bokom, tak má to obrovskú výhodu, pretože viac-menej to môže posúvať celú skupinu dopredu," dopĺňa Jaroslav Ostrožovič a ako hovorí, s fungovaním firmy je spokojný.

"Keby tak na východe fungovalo ďalších 50 firiem nášho typu, tak odlev ľudí by bol minimálny," tvrdí Ostrožovič s tým, že nám chýba sebestačnosť regiónov, aká je napríklad v Rakúsku.

Väčšina ich produkcie rôznych druhov vín končí na Slovensku, časť exportujú do Číny a Japonska. "V tých exotických krajinách ľudia tie prírodne sladké vína dokážu oceniť," dodala Ostrožovičová.