Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Trendy v platbách určuje mobil, platí sa ním čoraz viac

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Možnosť zaplatiť mobilom dnes obmedzujú predovšetkým všeobecná dostupnosť a kvalita internetového pripojenia a nízka úroveň digitálnej gramotnosti predovšetkým u staršej generácie.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Mobil zohráva v platbách čoraz dôležitejšiu úlohu. Či už je reč o inováciách, vďaka ktorým budeme na overenie platby namiesto číselných kódov využívať vlastnú tvár či hlas, alebo o využití telefónov.

V tejto oblasti je trendom konsolidácia všetkých typov platobných a vernostných kariet do jednej aplikácie, a to bez ohľadu na vydavateľa, platobnú schému alebo vernostný systém. "Z mobilnej aplikácie sa stane mobilná peňaženka s možnosťou využiť všetky dostupné karty a platobné systémy," tvrdí Peter Géc, člen Výkonného výboru Združenia pre bankové karty (ZBK).

Dôvodov, pre ktoré sú mobily v platení čoraz atraktívnejšie, je viacero. Predstavujú jednoduchý, bezpečný a spoľahlivý spôsob, ako sa dostať kedykoľvek a kdekoľvek k svojim financiám v banke. Tou najdôležitejšou výhodou platby mobilným telefónom je presun plastovej karty do virtuálnej podoby - bez potreby nosenia peňaženky alebo obalu na karty. V reálnom čase je taktiež možné uskutočniť akúkoľvek zmenu parametrov platieb, či nastavených limitov, a to bez návštevy banky alebo komunikácie so zákazníckym centrom.

Možnosť zaplatiť mobilom dnes obmedzujú predovšetkým všeobecná dostupnosť a kvalita internetového pripojenia a nízka úroveň digitálnej gramotnosti predovšetkým u staršej generácie.

Prvá generácia platieb na mobilnom zariadení bola realizovaná prostredníctvom krátkych textových správ, ďalší vývojový stupeň bolo rozhranie WAP, nasledovala optimalizácia internetových stránok pre mobilné zariadenie až po samostatnú aplikáciu v súčasnosti.

"Každý popísaný vývojový stupeň prestavoval nové funkcionality, zvyšoval komfort a rozsah poskytovaných služieb. Veľký vplyv na vývoj platieb mala aj evolúcia mobilných telefónov a platobného prostredia. Najväčší prielom spôsobila technológia bezkontaktnej platby, ktorá mobilné platby zjednodušila a priblížila komfortu klasickej platobnej karte," uzatvára Géc.