Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Tretina priemyselných zón v Česku zíva prázdnotou

Foto: TASR/Tomáš Halász

"V dnešnej dobe je to naozaj ťažké, pretože Slováci a Poliaci zvýšili stimuly pre zahraničných investorov," povedal ČT24 riaditeľ odboru inovácií a investícií Marian Piecha.

Praha 17. marca (TASR) - Až tretina priemyselných zón v Česku zíva prázdnotou. A to aj napriek tomu, že miesta v nich sú v priemere o 30 % lacnejšie ako v cudzine. Industriálne lokality v Českej republike zaberajú celkovo 11.000 hektárov pôdy, konštatuje na svojej internetovej stránke spravodajský kanál Českej televízie ČT24.

"V dnešnej dobe je to naozaj ťažké, pretože Slováci a Poliaci zvýšili stimuly pre zahraničných investorov," povedal ČT24 riaditeľ odboru inovácií a investícií ministerstva priemyslu a obchodu Marian Piecha.

Priemyselná zóna v Holešove neďaleko Zlína mala podľa pôvodného plánu už tento rok ponúkať stovky pracovných miest. Sídliť tu mala napríklad továreň automobilky Hyundai, ale tá nakoniec stojí v Nošoviciach a z 360 hektárov v areáli sa teraz využívajú len štyri. Za uplynulých 12 rokov dal pritom štát na vybudovanie viac ako stovky priemyselných zón 10 miliárd korún (407,98 milióna eur). Tieto investície priniesli 120.000 pracovných miest.

"Keď si vezmeme, že podľa štatistík ministerstva práce a sociálnych vecí dá štát zhruba 170.000 ročne na jedného nezamestnaného, tak sa tieto investície vrátili niekoľkonásobne," upozorňuje Piecha.

V ostatnom čase však veľa zahraničných firiem z dotovaných zón v Česku odchádza. Po vyčerpaní štátnych stimulov smerujú za lacnejšou pracovnou silou na východ. Ministerstvo priemyslu preto uvažuje o novom lákadle. Chce, aby sklady a montážne haly nahradili nové technologické centrá, v ktorých nájdu prácu vysoko kvalifikovaní pracovníci. Práve o väčšej podpore týchto centier by mali už budúci týždeň rokovať poslanci.