Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Trhová hodnota Samsungu prvýkrát prekonala hranicu 200 miliárd USD

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rast zaznamenali aj akcie firiem SK Hynix a Chimei Innolux.

New York 8. decembra (TASR) - Technologické akcie na reformujúcich sa trhoch zaznamenali koncom tohto týždňa rast na najvyššiu hodnotu od roku 2000. Rekord zaznamenala aj juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics, keď jej trhová hodnota prekonala prvýkrát v histórii hranicu 200 miliárd USD (154,98 miliardy eur). Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Index MSCI pre technologické tituly na reformujúcich sa trhoch vzrástol na záver piatkového obchodovania v New Yorku o 1 % na 270,86 bodu. To bola najvyššia hodnota indexu od apríla 2000. Juhokórejský Samsung zaznamenal rast hodnoty akcií o 1,8 %, čím sa trhová hodnota spoločnosti zvýšila na rekordných 218 miliárd USD. Rast zaznamenali aj akcie firiem SK Hynix a Chimei Innolux, a to o 4,2 %, respektíve o 6,8 %. Dôvodom sú očakávania investorov, že zisky spoločností opätovne vzrastú.

Hodnota spomínaného indexu je tak už len o 10 % nižšia než v marci 2000, keď dosiahla svoje maximum. Na porovnanie, rovnaký index pre rozvinuté ekonomiky je oproti svojmu maximu slabší až o 59 %.