Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Trnavský kraj zvyšuje platy zamestnancov v sociálnych zariadeniach

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

V zariadeniach pracuje v súčasnosti 1145 zamestnancov, za posledný rok odišlo z nich 219 zamestnancov, ďalších 11 je vo výpovednej lehote, čo predstavuje úbytok 20 percent.

Trnava 18. júna (TASR) – Predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič predstavil rozpočtové opatrenie, ktorým sa od 1. júna zvyšujú platy všetkých zamestnancov v zariadeniach sociálnej starostlivosti, ktorých zriaďovateľom je TTSK.

V uvedených zariadeniach pracuje v súčasnosti 1145 zamestnancov, za posledný rok odišlo z nich 219 zamestnancov, ďalších 11 je vo výpovednej lehote, čo predstavuje úbytok 20 percent. "Strácame špičkových ľudí z praxe, ktorí pracujú v ťažkých podmienkach. Máme ambíciu tento trend zvrátiť. Ak sa nám podarí v samospráve aj naďalej dobre hospodáriť, chceme v tomto trende pokračovať," uviedol na pondelkovej tlačovej besede v Trnave predseda TTSK Jozef Viskupič.

Hrubá priemerná mzda zamestnancov v sociálnych službách v Trnavskom samosprávnom kraji je 625 eur. Od 1. júna budú mať zamestnanci, ktorí sú v priamom kontakte s klientmi, to znamená predovšetkým opatrovatelia a opatrovateľky zvýšenú čistú mzdu minimálne o 100 eur. "S takými nízkymi mzdami nám utečú všetci zdatní a schopní pracovníci. Zároveň pri takýchto mzdách nemáme šancu nájsť ani nových ľudí do našich zariadení. Toto aktuálne zvýšenie je dobrou správou nielen pre zamestnancov, ale aj pre tých, ktorí služby týchto zariadení využívajú, keďže spokojný zamestnanec je predpokladom kvalitne vykonanej práce a menšej fluktuácie," doplnil predseda TTSK.

TTSK tento rok na sedem mesiacov vyčlení na tento účel 1,1 milióna eur. V budúcoročnom rozpočte toto zvýšenie bude predstavovať približne dva milióny eur. "Vzhľadom na lepšie hospodárenie krajskej samosprávy som sa rozhodol pre tento krok. Úpravou rozpočtu chcem nasmerovať peniaze tam, kde je to nevyhnutné. Rozhodli sme sa zvýšenie riešiť funkčným zvýšením platov, čím dosiahneme trvalé riešenie. Zároveň sa všetkým odrazí zvýšený príjem aj v odvodoch na dôchodky v budúcnosti," doplnil Viskupič.