Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Trnavský kraj spúšťa e-formulár na podávanie žiadostí o granty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na podporu aktivít občianskych zoskupení, obcí i fyzických a právnických osôb vyčlenil kraj 1,5 milióna eur.

Trnava 22. februára (TASR) – Trnavský samosprávny kraj (TTSK) ako prvý z vyšších územných celkov na Slovensku zavádza elektronické podávanie žiadostí o dotácie. Na podporu aktivít občianskych zoskupení, obcí i fyzických a právnických osôb vyčlenil 1,5 milióna eur. Podľa predsedu TTSK Jozefa Viskupiča na grantovú schému pre oblasti kultúry, športu, zdravotníctva a sociálnych vecí je to aktuálne 750.000 eur.

"V porovnaní s vlaňajškom je to o 200.000 eur viac," informoval Viskupič. TTSK v piatok predstavil elektronický formulár, ktorý pripravilo pre samosprávu občianske združenie WellGiving. Postupom niekoľkých krokov v ňom je možné podať žiadosť o prostriedky.

"Mottom projektu je Granty bez papiera," uviedol Viskupič. Záujmom krajskej samosprávy je uľahčiť obyvateľom kraja prístup k financiám, prostredníctvom ktorých sa budú realizovať projekty na skvalitnenie života ľudí v jednotlivých regiónoch TTSK. Podľa riaditeľa organizačného odboru Úradu TTSK Viktora Marošiho je termín podania projektov 8. marca, do 15. marca bude prebiehať ich posudzovanie v jednotlivých komisiách a pracoviskách Úradu TTSK, v závere apríla po schválení v zastupiteľstve oznámia tých, ktorí peniaze na svoje aktivity dostanú. Viskupič dodal, že v tomto roku to prvýkrát nebude iba o refundovaní jednotlivých projektov, ale Úrad TTSK môže časť prostriedkov vyplatiť aj zálohovo. Počíta sa však pri každom projekte so spoluúčasťou, u fyzických osôb či združení 5 percent, v prípade obcí 30 percent. "Najnižšia suma grantu je 500 eur. Maximálnu sumu nelimitujeme, bude záležať od kvality projektu," zdôraznil predseda TTSK.

Dianie ohľadom grantov v TTSK sa bude odohrávať na adrese trnavavuc.egrant.sk. Praktický návod je na stránke TTSK na sociálnej sieti v zázname z piatkového brífingu. "Naši zamestnanci budú v prípade potreby nápomocní v akejkoľvek fáze podávania projektu," doplnil Viskupič. Zavedením elektronického formulára sa podľa neho zvyšuje transparentnosť konania. Vlani TTSK podporil vyše 1700 projektov v okresoch Trnava, Piešťany, Hlohovec, Senica, Skalica, Galanta a Dunajská Streda.

V sume 1,5 milióna eur pre celkové tohtoročné dotácie TTSK je okrem grantovej schémy aj suma 250.000 eur pre úvodný ročník participatívneho rozpočtu kraja a sumou 500.000 eur budú podporené obce a mestá v rámci miestnych akčných skupín (MAS).