Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Údajnú čiernu prácu vo firme poslanca E. Jakaba nikdy nepreverovali

Elemér Jakab, poslanec NR SR za Most-Híd Foto: TASR

Z informácií, ktoré uverejnil týždenník Trend, vyplýva, že poslanec Jakab nielenže po zložení poslaneckého sľubu podnikal, ale navyše zamestnával ľudí načierno.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Pracovníci inšpektorátu práce sa zatiaľ nikdy nezastavili vo firme poslanca Národnej rady SR Eleméra Jakaba (Most-Híd). Podľa informácií, ktoré uverejnil týždenník Trend, "načierno" zamestnával robotníkov, ktorí kopali jamy pre Transpetrol.

"V danej firme nebola vykonaná žiadna inšpekcia práce na základe podnetu," povedala TASR hovorkyňa Národného inšpektorátu práce Slavěna Vorobelová. Aj polícia v Košickom kraji potvrdila, že nedostala žiadne oznámenie, ktoré by sa týkalo čiernej práce v poslancovej firme. Jakabova spoločnosť EMI, ktorá sídli vo Veľkých Raškoviach v okrese Michalovce, kde je jej majiteľ starostom.

Z informácií, ktoré uverejnil týždenník Trend, vyplýva, že poslanec Jakab nielenže po zložení poslaneckého sľubu podnikal, ale navyše zamestnával ľudí načierno. Verejný funkcionár nesmie podľa zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov aktívne podnikať, ani byť konateľom obchodnej spoločnosti. Na Jakabovo vysvetlenie ohľadom údajného konfliktu záujmov je zvedavý predseda parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS). Od Jakabovej reakcie bude závisieť ďalší postup Beblavého. Parlamentný výbor zatiaľ žiadny podnet na Jakaba nedostal a nedostala ho ani Generálna prokuratúra SR.

Trend informoval, že poslanec Jakab mal v roku 2010 ako šéf firmy uzavrieť s robotníkmi dohody o vykonaní práce, podľa ktorých mali dostať za 20 hodín práce 16,5 eura. Išlo o výkopové práce pre štátneho prepravcu ropy Transpetrol. V skutočnosti však mali traja až štyria robotníci dostať za vykopanú jamu približne 200 eur, ktoré si rozdelili. Dohody mali slúžiť iba ako krytie v prípade kontroly. Trend ďalej informoval, že poslancova firma si za jednu vykovanú jamu účtovala asi 3300 eur, išlo približne o desať výkopov.