Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Univerzita skúma vplyv prejazdov strojmi na kvalitu porastov a pôdy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výskum realizuje už desať rokov Vysokoškolský poľnohospodársky podnik SPU v Koliňanoch pod gesciou pracovníkov Katedry strojov a výrobných biosystémov Technickej fakulty SPU.

Nitra 22. júla (TASR) – Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre (SPU) dlhodobo skúma vplyv použitých technológií na kvalitatívne parametre porastov a pôdy. Na výskumnej ploche s rozlohou 20 hektárov je zavedený systém riadeného pohybu strojov s cieľom eliminovať degradáciu pôdy prejazdmi strojov na najmenšiu možnú mieru.

„S pribúdajúcimi rokmi trvania výskumu sa významne prejavujú pozitívne efekty neutlačenej pôdy. Efekty sú významnejšie v menej priaznivých klimatických ročníkoch,“ informovala hovorkyňa univerzity Renáta Chosraviová.

Výskum realizuje už desať rokov Vysokoškolský poľnohospodársky podnik SPU v Koliňanoch pod gesciou pracovníkov Katedry strojov a výrobných biosystémov Technickej fakulty SPU. Na výskumnej ploche, ktorá sa celá obrába, je počas celého trvania výskumu 64 percent plochy bez prejazdov, 14 percent plochy prejdenej strojom len raz do roka a 22 percent plochy s viacnásobným prejazdom. V tohtoročnej sezóne bola na parcele pestovaná ozimná pšenica. „Napriek nepriaznivému počasiu, podpriemerným zrážkam po jesennej sejbe v období jari a v mesiaci pred zberom, bola na parcele dosiahnutá priemerná úroda 7,8 tony z hektára,“ uviedla Chosraviová.