Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Ekonomika

USA zvýšia clá na niektoré produkty z Číny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v utorok oznámila, že zvyšuje clá na dovoz z Číny v hodnote 18 miliárd USD (16,67 miliardy eur).

Washington 14. mája (TASR) - Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v utorok oznámila, že zvyšuje clá na dovoz z Číny v hodnote 18 miliárd USD (16,67 miliardy eur). Zameria sa pritom na strategické sektory, ako sú elektrické vozidlá, batérie, oceľ či kritické nerasty. TASR o tom informuje na základe správ AP, DPA a AFP.

Cieľom tohto kroku je "ochrana" amerických pracovníkov a podnikov pred "nečestnými obchodnými praktikami Číny, ktorá zaplavuje svetové trhy umelo lacným exportom", uviedol Biely dom.

"Prezident zvolil tvrdý, strategický prístup, ktorý kombinuje investície na domácej pôde s presadzovaním práva proti Číne v kľúčových sektoroch," povedala národná ekonomická poradkyňa Lael Brainardová.

Dlhoočakávané oznámenie sa dotkne celého radu produktov, od ocele a hliníka, cez polovodiče, elektrické vozidlá, batérie, kritické minerály, solárne články či žeriavy na vykladanie lodí až po medicínske produkty.

Niektoré clá budú zavedené už v tomto roku, iné, ako napríklad nové clá na polovodiče a batérie, sa majú zavádzať pomalšie, v rokoch 2025 a 2026.

Konkrétne, clo na dovoz elektrických vozidiel z Číny sa už tento rok zvýši z 25 % na 100 % pre "veľké dotácie a netrhové praktiky", clá na prírodný grafit a niektoré ďalšie kritické nerasty stúpnu z nuly na 25 %, sadzba na solárne články sa zdvojnásobí z 25 % na 50 % a clá na lítium-iónové batérie pre elektromobily vzrastú zo 7,5 % na 25 %.

Niektoré zvýšenia ciel však nadobudnú účinnosť neskôr, aby sa umožnilo prechodné obdobie, počas ktorého budú USA budovať svoju domácu výrobu batérií, uviedol vysoký americký predstaviteľ pod podmienkou anonymity

Napríklad clá na polovodiče sa zvýšia do roku 2025 z 25 % na 50 %, zatiaľ čo clá na lítium-iónové batérie, ktoré nie sú určené pre elektromobily, stúpnu zo 7,5 % na 25 % v roku 2026.

Rozhodnutie prichádza v čase, keď sa prezident Biden pripravuje na novembrový súboj o druhé obdobie na tomto poste s republikánskym rivalom Donaldom Trumpom.

Trump počas pôsobenia v Bielom dome zaviedol clá na dovoz z Číny v hodnote približne 300 miliárd USD.

Je nepravdepodobné, že by tieto plány na zvýšenie ciel mali veľký vplyv na infláciu, pretože sú štruktúrované. Ale zrejme zhoršia vzťahy medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí už uviedlo, že "je proti jednostrannému zvyšovaniu ciel v rozpore s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO)". Dodalo, že Peking prijme všetky potrebné opatrenia na ochranu svojich legitímnych práv a záujmov.

(1 EUR = 1,0795 USD)