Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

VIDEO: V Bratislave poklepali základný kameň projektu Sky Park

Na snímke zľava z partner Penta Investments, areál stavby Sky Park Jozef Oravkin, primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal, partner Zaha Hadid Architects Patrick Schumacher a starosta mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Radovan Števčík počas slávnostného poklepania základného kameňa projektu Sky Park v Bratislave 19. mája 2017. Foto: TASR – Martin Baumann

Poklepania základného kameňa sa zúčastnil aj partner Zaha Hadid Architects Patrik Schumacher, ktorý po smrti Zahy Hadid prevzal vedenie jej architektonického ateliéru.

Bratislava 19. mája (TASR) - Poklepaním základného kameňa dnes oficiálne začala realizácia realitného projektu Sky Park v Bratislave. Stavebné a prípravné práce prebiehali na pozemku na rohu Čulenovej a Továrenskej ulice od začiatku tohto roka, 1. etapa projektu má byť dokončená koncom roka 2019. Skladá sa z troch rezidenčných veží, ktorých súčasťou je viac ako 700 bytov a 1100 parkovacích miest.

V 2. etape projektu sa počíta s dvoma administratívnymi budovami, pričom jedna z nich už disponuje aj stavebným povolením.



Poklepania základného kameňa sa zúčastnil aj partner Zaha Hadid Architects Patrik Schumacher, ktorý po smrti Zahy Hadid prevzal vedenie jej architektonického ateliéru. Ten ešte v roku 2010 vyhral medzinárodnú súťaž a pripravil komplexný architektonický návrh projektu v centre Bratislavy.

Na snímke partner Penta Investments, areál stavby Sky Park Jozef Oravkin počas slávnostného poklepania základného kameňa projektu Sky Park v Bratislave 19. mája 2017.
Foto: TASR – Martin Baumann


Jeho význam pre Bratislavčanov vyzdvihol dnes primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal. Podľa neho bude Sky Park po dokončení dôstojným a reprezentatívnym miestom. "Vďaka organickej architektúre projektu, ktorá spája veľkorysé priestory pre život a verejné priestory, vznikne v Bratislave úplne nová a dynamická komunita v blízkosti centra mesta. Projekt zároveň otvorí bývalú industriálnu zónu celej verejnosti vytvorením nového mestského parku, ktorý bude spájať historický odkaz Bratislavy so súčasnou kultúrou a novými prírodnými prvkami," doplnil Schumacher.



Súčasťou projektu bude aj nový mestský park s rozlohou viac ako 20.000 m2, ktorý bude prístupný pre všetkých obyvateľov Bratislavy. Zároveň sa v 1. etape zrekonštruuje aj fasáda historickej budovy Jurkovičovej teplárne, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou.

Na snímke pohľad na areál stavby Sky Park počas slávnostného poklepania základného kameňa projektu Sky Park v Bratislave 19. mája 2017.
Foto: TASR – Martin Baumann


Podľa Jozefa Oravkina, partnera spoločnosti Penta Investments, patrí Sky Park v súčasnosti k najdôležitejším projektom firmy, a to nielen pre veľkosť investície, ale aj celkový význam, ktorý predstavuje pre hlavné mesto.