Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

V Nemecku sa výstavba veterných parkov na pevnine zastavila

Veterné turbíny, ilustračné foto Foto: TASR/SINC

Nemecká vládna koalícia vytvorila na dosiahnutie cieľov vo výrobe elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov pracovnú skupinu, ktorá sa však doteraz nedokázala dohodnúť na pláne dosiahnutia cieľa.

Berlín 20. augusta (TASR) – Budovanie veterných energetických parkov na pevnine v Nemecku sa dostalo do krízy. V prvom polroku sa ich výstavba po masových protestoch občianskych iniciatív prakticky zastavila. Predstavitelia odvetvia uvádzajú, že úrady nevydávajú stavebné povolenia.

Problém sa pokúsi riešiť spolkový minister hospodárstva Peter Altmaier, ktorý sa 5. septembra stretne na rokovaní s predstaviteľmi odvetvia a zástupcami občianskych iniciatív, protestujúcich proti veterným parkom.

Minister koncom júla uviedol, že na stretnutí sa bude hovoriť o právnických otázkach povoľovacieho konania, ale aj o tom, ako do roku 2030 dosiahnuť plánované ciele v oblasti kapacít obnoviteľných zdrojov energie v krajine.

Nemecká vládna koalícia vytvorila na dosiahnutie cieľov vo výrobe elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov pracovnú skupinu, ktorá sa však doteraz nedokázala dohodnúť na pláne dosiahnutia cieľa. Nevyriešila sa otázka, ako sa nové rotory majú budovať na domoch. Unionistické strany žiadajú prísnejšie pravidlá, sociálni demokrati ich odmietajú.