Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Veľké množstvo snehu v Rakúsku je hrozbou pre lesné porasty

Zasnežené stromy v meste Lofer, v rakúskej provincii Salzburg Foto: TASR/AP

Klimaticky podmienené čoraz častejšie zmeny poveternostných podmienok sa stávajú veľkou výzvou pre dobré hospodárenie v lesoch.

Viedeň 12. januára (TASR) - Veľké množstvo snehu na severnej strane Álp v Rakúsku robí starosti vlastníkom lesov. „Presnejšie údaje o škodách sa budú dať zistiť až v marci alebo v apríli po roztopení snehu,“ uviedol generálny tajomník odvetvového združenia Land&Forst Betriebe Österreich Bernhard Budil.

Podľa neho suchý sneh môžu stromy dobre zvládnuť. K problémom dochádza obyčajne vtedy, keď sa dostáva na stromy vlhký sneh. Ten môže tak zaťažiť konáre, že sa poodlamujú, prípadne spôsobí aj pád stromov. Lavíny môžu poničiť aj mladé stromy.

Klimaticky podmienené čoraz častejšie zmeny poveternostných podmienok sa stávajú veľkou výzvou pre dobré hospodárenie v lesoch. Členské podniky Land&Forst Betriebe Österreich obhospodarujú v krajine jednu tretinu lesov. Okrem toho existuje aj organizácia Österreichischen Bundesforste (ÖBf), ktorá spravuje približne 850.000 hektárov štátnych lesov, čo je takmer 10 % územia krajiny.