Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Viac než 90 % súkromných veriteľov akceptuje odpis gréckeho dlhu

Ilustračná snímkaFoto: TASR/AP

Záujem súkromných veriteľov o výmenej gréckych dlhopisov narastá. K transakcii sa už prihlásili vlastníci viac ako 90 percent dlhov.

Atény 8. marca (TASR) - Grécko podľa mediálnych správ môže počítať s tým, že s odpisom dlhu bude súhlasiť až 90 % súkromných veriteľov.

Zvyčajne dobre informovaná grécka spravodajská televízia Skai dnes večer uviedla, že s výmenou dlhopisov súhlasia investori, ktorí vlastnia grécke dlhopisy v hodnote 195 miliárd eur. Celkovo sú v rukách súkromných veriteľov grécke dlhopisy v hodnote 206 miliárd eur. Televízia neuviedla zdroj tejto informácie.

Zdroj z gréckeho ministerstva financií pre nemeckú tlačovú agentúru predtým povedal, že s reštrukturalizáciou gréckeho dlhu už súhlasilo viac než 75 % veriteľov. Veritelia mohli prijať ponuku Atén do 21.00 SEČ. Oficiálny výsledok bude zverejnený v piatok (9. 3.) predpoludním.

Výmena dlhopisov je kľúčovou podmienkou, aby Atény dostali druhý balík finančnej pomoci v celkovej hodnote 130 miliárd eur. Ak by Grécko nedostalo ďalšiu pomoc, čakal by ho neriadený bankrot.