Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Vláda chce investovať do lepšieho vybavenia finančnej správy

predseda vlády SR Robert Fico (druhý zľava) a riaditeľ Daňového úradu v Košiciach Vladislav Vašiv (vľavo) na Daňovom úrade v Košiciach 5. apríla 2013 Foto: TASR/František Iván

Premiér pripustil, že dnes je asi nepopulárne hovoriť, že treba väčší počet úradníkov v daňovej sfére, ale ak chce štát zabezpečiť aj lepší výber daní, tak budú potrební aj ďalší zamestnanci.

Prešov 5. apríla (TASR) – Daňové úrady i pracoviská Finančnej správy SR by mali byť podľa slov premiéra SR Róberta Fica lepšie vybavené, musia získať lepší prístup k informáciám a rovnako je potrebné zabezpečiť lepšie prepojenie s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Premiér to povedal dnes novinárom po stretnutí so zamestnancami daňových a colných úradov v Prešove.

„Vzhľadom na lepší výber daní, ktorý sa podarilo zabezpečiť v prvých mesiacoch roka 2013, je už možnosť použiť 12 miliónov eur na to ako zlepšiť sociálne postavenie a pracovné podmienky zamestnancov vo finančnej správe,“ konštatoval Fico.

Pripustil, že dnes je asi nepopulárne hovoriť, že je potrebný väčší počet úradníkov v daňovej sfére, ale ak chce štát zabezpečiť aj lepší výber daní, tak budú potrební aj ďalší zamestnanci.

Minister financií SR a podpredseda vlády Peter Kažimír uviedol, že ide o objem peňazí, ktoré majú ísť na zlepšenie a zefektívnenie práce a o ktorých diskutovali aj so zástupcami odborov vo finančnej správe.

„Nie je to len otázka odmien, je to aj otázka krytia potrieb, navýšenia počtu niektorých profesií v oblasti správy, ktoré by mali smerovať k väčšiemu komfortu pre daňovníkov a potom v oblasti posilneného boja s daňovými únikmi. To sú zasa kontrolóri v oblasti colníctva, skeneri a podobné záležitosti,“ vysvetlil minister financií.

Pripomenul, že platí strop pre počet zamestnancov v celej štátnej správe, takže vláda tento problém chce riešiť v súlade tabuľkovými miestami aj v rámci iných rezortov.

„Teda nie je to v oblasti navyšovania výdavkov, ale realokácie výdavkov, ktoré v štátnom rozpočte sú. Každé jedno euro musíme niekoľkokrát otočiť, pretože tá situácia je veľmi zložitá,“ konštatoval Kažimír.

Dodal, že február a marec naznačujú, že prepad výberu daní by sa mohol zastaviť a že sa ten trend začína obracať. Konkrétne čísla by mala potvrdiť prognóza v júni tohto roka.

Na stretnutí so zamestnancami sa diskutovalo o účinnom boji proti daňovým únikom.

„Na Slovensku je veľké množstvo daňových podvodov a daňových únikov. Tie odhady sú naozaj veľmi veľké a my si myslíme, že musíme vyvíjať všetku energiu, aby sa tento počet daňových podvodov znižoval a získavali sme zdroje do štátneho rozpočtu,“ uviedol premiér. Zdôraznil, že bude veľa bude treba urobiť na úrovni spolupráce s orgánmi činnými v trestnom konaní.