Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Vláda schválila finančnú pomoc pre Strategické územie Valaliky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Investícia má priniesť okolo 4500 nových priamych pracovných miest.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Vláda schválila návrh na poskytnutie prostriedkov zo štátnych finančných aktív na financovanie investícií "Strategické územie Valaliky" a "Strategické územie Valaliky - rozvoj verejných služieb" v Košickom okrese. Územie má byť sídlom automobilky Volvo, ktorá tam plánuje vyrábať elektromobily. Celková výška požadovaných finančných prostriedkov na rok 2023 až 2029 je podľa predloženého návrhu vyše 444 miliónov eur.

Investícia má priniesť okolo 4500 nových priamych pracovných miest. Finančná pomoc má byť podľa návrhu z celkovej sumy vyplácaná postupne a každoročne. Navrhované poskytnutie finančných prostriedkov podľa MH zabezpečí pokračovanie prípravy investičných projektov a ich rýchlejšie dokončenie. "Predovšetkým pokiaľ ide o položky, ktoré vyžadujú urgentnú realizáciu - a tým zvýšenie konkurencieschopnosti Slovenskej republiky pri získavaní zahraničných investícií s potenciálom zásadne znížiť regionálne rozdiely," uviedlo MH SR.

Predložený materiál má podľa MH SR negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy a životné prostredie. Zároveň nemá sociálne vplyvy, vplyv na podnikateľské prostredie ani na manželstvo, rodičovstvo a rodinu. "V súvislosti s realizáciou strategického územia sa v budúcnosti očakáva pozitívny vplyv na verejné financie, pozitívne sociálne vplyvy v oblasti zamestnanosti v regióne a pozitívne vplyvy na podnikateľské prostredie," dodalo MH SR.

Vláda zároveň poverila ministerstvo financií poskytnúť kapitole MH SR prostriedky zo štátnych finančných aktív.