Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Vláda súhlasí s účasťou Slovenska na navyšovaní kapitálu EIB

Sídlo Európskej investičnej banky v Luxemburgu Foto: TASR/AP

Zvýšenie kapitálu EIB bude hradené všetkými jej členskými štátmi. Ako distribučný kľúč sa používa doterajší podiel krajiny, ktorý v prípade Slovenska dosahuje 0,260 %.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Slovensko sa v nasledujúcich troch rokoch zúčastní navyšovania základného imania Európskej investičnej banky (EIB) o 10 miliárd eur, a to sumou 26 miliónov eur.

Cieľom opatrenia, ktoré dohodli ešte v júni v Bruseli európski lídri, je zvýšiť celkovú úverovú kapacitu banky o 60 miliárd eur, čím sa uvoľnia možnosti dodatočných investícií v Európe až do výšky 180 miliárd eur. Vyplýva to z návrhu na zvýšenie účasti SR na základnom imaní EIB, ktorý dnes schválila vláda.

Zvýšenie kapitálu EIB bude hradené všetkými jej členskými štátmi. Ako distribučný kľúč sa používa doterajší podiel krajiny, ktorý v prípade Slovenska dosahuje 0,260 %. Upísané základné imanie banky sa zvýši zo súčasných 232 miliárd eur na 242 miliárd eur, v rámci čoho vzrastie splatený kapitál na hodnotu 21,6 miliardy eur. Základné imanie splatné na vyzvanie zostane nezmenené na úrovni 220,8 miliardy eur.

Podiel SR v investičnej banke sa v absolútnej hodnote zvýši na 630 miliónov eur, pričom vzrastie splatené základné imanie z doterajších 30,2 milióna eur na 56,2 milióna eur. Celkovú požadovanú sumu 26 miliónov eur zaplatí Slovensko v troch ročných splátkach. Prvá z nich bude v budúcom roku predstavovať 13 miliónov eur, v ďalších dvoch rokoch potom pošle krajina do EIB dvakrát po 6,5 milióna eur.