Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vlastník British Airways zvýšil prevádzkový zisk takmer o pätinu

Na archívnej snímke pohľad na odbavovacie pulty leteckej spoločnosti British Airways. Foto: TASR/AP

Spoločnosť IAG uviedla, že za rok 2017 dosiahla prevádzkový zisk bez započítania mimoriadnych položiek na úrovni 3,01 miliardy eur.

Londýn 23. februára (TASR) - Vlastník britských aerolínií British Airways a španielskej Iberie, skupina International Consolidated Airlines Group (IAG), vykázal za minulý rok rast prevádzkového zisku o takmer pätinu a s ďalším rastom počíta aj tento rok.

Spoločnosť IAG uviedla, že za rok 2017 dosiahla prevádzkový zisk bez započítania mimoriadnych položiek na úrovni 3,01 miliardy eur. V porovnaní s rokom 2016 to znamená rast o 18,9 %. Vzrástol aj čistý zisk, a to z 1,93 miliardy v roku 2016 na 2 miliardy eur.

Firma, ktorá okrem British Airways a Iberie kontroluje aj letecké spoločnosti Aer Lingus a Vueling, dodala, že pod výrazný rast prevádzkového zisku v minulom roku sa podpísal zvýšený dopyt po leteckej preprave. Ten nahor potiahla zlepšujúca sa ekonomická situácia na kľúčových trhoch a nízke ceny ropy. S rastom zisku počíta firma aj tento rok, pričom zároveň oznámila na rok 2018 spätné odkúpenie akcií v hodnote 500 miliónov eur. To znamená druhý program spätného odkúpenia akcií za posledné dva roky.

Celkové tržby spoločnosti dosiahli v minulom roku 22,97 miliardy eur. Oproti predchádzajúcemu roku to znamená rast o 1,8 %.