Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Volkswagen odložil rozhodnutie o výstavbe továrne v Turecku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vstup tureckých vojsk na sever Sýrie sa však všetko od základu zmenilo.

Frankfurt nad Mohanom 15. októbra (TASR) - Nemecký koncern Volkswagen (VW) odložil rozhodnutie o výstavbe továrne v Turecku. Dôvodom je turecká vojenská operáciu na severe Sýrie. Automobilka sa bojí o svoj imidž, uviedol nemecký denník Handelsblatt.

Správna aj dozorná rada VW sa v uplynulých mesiacoch intenzívne zaoberali výstavbou nového závodu a rýchlo sa rozhodli, že bude v Turecku, v blízkosti mesta Izmir. Dôvodmi bola nízka cena v porovnaní s ostatnými alternatívami a ďaleko lepšie predajné možnosti.

Vstup tureckých vojsk na sever Sýrie sa však všetko od základu zmenilo. V takejto situácii nemôže VW podporiť výstavbu v Turecku, uviedol v pondelok (14. 10.) večer Handelsblatt s odvolaním sa na zdroje z koncernu. Volkswagen preto zatiaľ nebude podpisovať žiadne zmluvy v súvislosti s týmto projektom.

Automobilový koncern si už začiatkom októbra registroval nový závod v tureckom meste Manisa. Teraz sa projekt zastavil, koncern sa bojí o svoj imidž. Navyše, nechce investovať viac ako 1 miliardu eur v neistých podmienkach.

"Situáciu podrobne sledujeme a máme obavy zo súčasného vývoja," uviedol opatrne hovorca Volkswagenu. Bez konkrétnejších detailov dodal, že rozhodnutie o mieste novej továrne sa nachádza vo finálnej fáze.

Turecký závod by mal vyrábať modely Volkswagen Passat a Škoda Superb. Koncern údajne z ekonomických dôvodov trvá na Turecku, a preto podľa zdrojov Handelsblattu z vnútra automobilky nie je jeho výstavba ohrozená. Turecký závod by mal koncernu zaistiť lepší prístup na východoeurópske trhy a trhy na Blízkom východe a zvýšiť výrobné kapacity značiek VW a Škoda.