Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Výberový olivový olej obsahoval zvyšky pesticídov a DDT

Foto: TASR/AP

Karcinogénny DDT, ktorého používanie legislatíva Európskej únie zakázala pred takmer 40 rokmi, zistil časopis dTestu v dvoch bioolejoch.

Praha 3. októbra (TASR) - Zvyšky pesticídov a v troch prípadoch dokonca prípravok na hubenie hmyzu DDT obsahovalo 15 zo 17 extra panenských olivových olejov, ktoré testoval český spotrebiteľský časopis dTest.

Výsledky testovania rozoberá dnešné vydanie dTestu, informovala tlačová agentúra Mediafax.

Hodnoty rizikových látok neprekročili európske limity. Naznačili však, že olivy, z ktorých boli oleje vyrobené, neboli vhodne spracované alebo pochádzali z oblastí s priemyselným či dopravným znečistením.

Extra panenský je označenie pre výberovú akosť oleja. Testy však ukázali, že v 15 prípadoch sa v oleji nachádzali zvyšky jedného alebo viac pesticídov, v deviatich prípadoch potom nervový jed - pesticíd chlorpyrifos.

Karcinogénny DDT, ktorého používanie legislatíva Európskej únie zakázala pred takmer 40 rokmi, zistil časopis v dvoch bioolejoch. Išlo o bio/extra panenský olej Billa (s trvanlivosťou do 31/07/2013) a olej určený deťom Basso Organic Extra Virgin Olive Oil for Kids (s trvanlivosťou do 12/2013), citoval Mediafax šéfredaktorku dTest Idu Rozovú. DDT s pesticídmi obsahoval olej Borges 100 % Hojiblanca Extra Virgin Olive Oil (s trvanlivosťou do 31/05/2014) a vysoké hladiny rakovinových uhľovodíkov olej Bertolli (s trvanlivosťou do 7/2013).