Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Výnos z 10-ročných španielskych dlhopisov vzrástol na rekordných 7,5 %

Foto: TASR/AP

Takýto vývoj nastal napriek tomu, že v piatok ministri financií eurozóny schválili dohodu, na základe ktorej Španielsko bude môcť získať úvery až za 100 miliárd eur na rekapitalizáciu svojich bánk.

Madrid 23. júla (TASR) - Náklady na obsluhu španielskeho dlhu zaznamenali dnes ďalší rast, keď výnos z kľúčových 10-ročných dlhopisov dosiahol rekordných 7,5 %.

Pritom už hranica 7 % sa považuje za kritickú, pri ktorej je financovanie štátu dlhodobo neudržateľné. Súbežne s tým sa riziková prirážka na španielske 10-ročné dlhopisy v porovnaní s nemeckými dlhopismi zvýšila na rekordných 640 bázických bodov.

Takýto vývoj nastal napriek tomu, že v piatok (20. 7.) ministri financií eurozóny schválili dohodu, na základe ktorej Španielsko bude môcť získať úvery až za 100 miliárd eur na rekapitalizáciu svojich bánk. Nepomohol ani nový úsporný balík za 65 miliárd eur, ktorý parlament minulý týždeň schválil, a ani Európska centrálna banka (ECB) nevypočula výzvy Španielska, aby nákupmi dlhopisov pomohla náklady krajiny na financovanie dlhu znížiť.

Analytici zhoršenie situácie pripisujú tomu, že v piatok región Valencia ako prvý požiadal vládu o finančnú pomoc z novovytvoreného fondu v objeme 18 miliárd eur na pomoc regiónom. Následne cez víkend o tom, že sa obráti na vládu, informoval aj región Murcia.

Práve regióny sú v najväčšej miere zodpovedné za obrovský rozpočtový deficit Španielska, ktorý za rok 2011 dosiahol 8,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Viacerí analytici tak stále viac počítajú s tým, že Španielsko nakoniec bude musieť požiadať o pomoc pre celú ekonomiku.