Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Eurokomisia chce viesť s poľnohospodármi dialóg o klimatických cieľoch

Farmári obsadili diaľnicu neďaleko Ableiges severne od Paríža 26. januára 2024. Foto: TASR/AP

Komisia v utorok (6. 2.) odporučila, aby si EÚ stanovila cieľ znížiť do roku 2040 znížila čisté emisie skleníkových plynov o 90 % v porovnaní s hodnotami z roku 1990.

Štrasburg 7. februára (TASR) - Európska komisia (EK) sa bude snažiť prostredníctvom dialógu obnoviť dôveru poľnohospodárov, skôr než rozhodne o svojom ďalšom cieli v oblasti znižovania emisií. Vyhlásil to v stredu európsky komisár pre klímu Wopke Hoekstra. Jeho vyjadrenie prišlo v čase, keď Brusel pred blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu (EP) čelí rozhorčeným protestom farmárov.

Komisia v utorok (6. 2.) odporučila, aby si EÚ stanovila cieľ znížiť do roku 2040 znížila čisté emisie skleníkových plynov o 90 % v porovnaní s hodnotami z roku 1990. Vďaka tomu by sa mala Únia podľa predstáv Komisie stať do roku 2050 klimaticky neutrálnou. Poľnohospodárstvo sa na celkových emisiách skleníkových plynov v EÚ podieľa viac ako 10 %.

Komisia predložila svoj návrh v snahe "vybudovať dôveru a podporu" pred prijatím akéhokoľvek konečného rozhodnutia o cieli v oblasti zmeny klímy, povedal Hoekstra. "Chceme viesť dialóg s malými a strednými podnikmi, s priemyslom, s poľnohospodármi, ale aj so všetkými, ktorí sú súčasťou ekosystému poľnohospodárstva," zdôraznil eurokomisár.