Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Úradu podpredsedu vlády:Z alokácie bolo vyčerpaných 1,815 miliardy eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu nezdieľa obavy SaS o problémoch s tzv. výkonnostnou rezervou, ktorá podľa jeho prepočtu je 1,36 miliardy eur.

Bratislava 26. februára (TASR) - Od vzniku Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) stúplo čerpanie eurofondov o 785,1 percenta, čo je 1,6 miliardy eur. Komunikačný odbor úradu to v pondelok uviedol pre TASR v reakcii na informácie opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS).

Z celkovej alokácie bolo k 23. februáru tohto roka vyčerpaných 1,815 miliardy eur, čo je 11,72 %, informoval odbor s tým, že v súčasnosti sú zverejnené výzvy na projekty z eurofondov na úrovni 80 % a takmer 36 % je zazmluvnených.

Úrad nezdieľa obavy SaS o problémoch s tzv. výkonnostnou rezervou, ktorá podľa jeho prepočtu je 1,36 miliardy eur. "Tak ako ÚPVII a vláda na Slovensku, tak aj samotná Európska komisia podniká kroky na efektívne využitie týchto zdrojov v členských krajinách," uvádza.

ÚPVII podporuje jednotlivé riadiace orgány a ministerstvá, ktoré sú zodpovedné za efektívne čerpanie európskych štrukturálnych a investičných fondov. Akčný plán na zjednodušenie a zvýšenie transparentnosti zavádza dokopy 38 konkrétnych opatrení, pričom k 1. januáru 2018 bolo 22 z nich reálnych v praxi, pripomína.

Odbor na záver uvádza, že v príprave sú ďalšie kroky ku zníženiu byrokracie a zrýchleniu čerpania. Ide najmä o proces verejného obstarávania, ktorého trvanie a náročnosť znemožňuje prostriedky fondov EÚ efektívne a účelne čerpať.

Na tlačovej besede SaS odznelo, že za štyri roky súčasného rozpočtového obdobia SR vyčerpala menej ako 10 % eurofondov. Do konca roka má vyčerpať 3,8 miliardy eur. Dodnes však vyčerpala 1,3 miliardy eur a treba čerpať výkonnostný rámec 2 miliardy eur.