Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Začne fungovať jednotný mechanizmus dohľadu nad bankami v eurozóne

Európska centrálna banka - člen tzv. Trojky. Foto: TASR

ednotný bankový dohľad by mal byť doplnený jednotným mechanizmom riešenia krízových situácií a zavedením európskej schémy ochrany vkladov pre banky, čo sú tri piliere bankovej únie.

Brusel 3. novembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) začne od utorka 4. novembra písať novú stránku vo svojej histórii, keď oficiálne prevezme povinnosť vykonávania jednotného bankového dohľadu v eurozóne. Ide o prvú fázu vytvárania bankovej únie, ktorá má zabrániť vzniku ďalších kríz v EÚ.

Šéfka dozornej rady jednotného mechanizmu dohľadu (SSM) v rámci ECB Daniela Nouyová bola dnes na vypočúvaní v Európskom parlamente (EP) pred členmi Výboru pre ekonomické a finančné záležitosti. Europoslanci si vyžiadali stretnutie s Nouyovou po tom, ako ECB koncom októbra zverejnila výsledky záťažových testov európskych bánk, podľa ktorých 24 bánk neprešlo stress-testami a potrebujú ďalšiu rekapitalizáciu. Celkovo ide o sumu vo výške 24,6 miliardy eur.

Cieľom SSM so sídlom vo Frankfurte nad Mohanom, separátne od sídla ECB, je lepšie predvídať a rýchlo riešiť krízové situácie v bankovej sfére.

Nouyová europoslancom pripomenula, že jednotný dohľad nad bankami v eurozóne bude "prísny, spravodlivý a nezávislý" a pobeží "na dennej báze".

Pravou rukou Nouyovej pri plnení tejto úlohy bude Sabine Lautenschlagerová, takisto členka riadiaceho výboru ECB.

SSM bude pozorne sledovať 120 najväčších bankových inštitúcií v eurozóne, ktoré spolu predstavujú viac ako 80 % bankových aktív v tomto regióne. Počet sledovaných bánk sa zvýši, ak sa aj ďalšie členské štáty EÚ, ktoré nepoužívajú jednotnú európsku menu, rozhodnú pre vstup do eurozóny.

Ďalších 3500 bánk menšieho strategického významu zostanú aj naďalej predmetom dohľadu zo strany národných regulátorov, ECB si však vyhradzuje právo prevziať kontrolu nad nimi v prípade problémov.

Jednotný bankový dohľad by mal byť doplnený jednotným mechanizmom riešenia krízových situácií (SRM) a zavedením európskej schémy ochrany vkladov pre banky, čo sú tri piliere bankovej únie.