Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

ZLATÁ HORÚČKA: Prečo špekulanti s kryptomenami prišli o svoje peniaze?

Ilustračná snímka. Foto: TABLET.TV

Čo robiť, ak chceme výhodne investovať do kryptomien, prípadne sme do nich nevýhodne investovali v minulosti? Článok je AKTUALIZOVANÝ o VIDEO.

Bratislava 23. marca (OTS) - Čo robiť, keď ste kúpili Bitcoin za 17,000€ a ešte dnes počítate straty? Nesmiete sa hnevať na novú technológiu, len na nedostatok informacii. Vždy platí, že investovanie je racionálne a informované rozhodnutie: jeho opakom je hazard. Napriek tomu ešte nie je všetko stratené.

Máme tu tretí diel seriálu Zlatá Horúčka, ktorý sa venuje kryptomenám a ich začínajúcej ére digitálnych peňazí. V roku 2017 sa na trhu kryptomien vytvorila bublina, ktorá pritiahla množtsvo ľudí k špekulovaniu. Zmámení vidinou rýchleho zisku, nakupovali kryptomeny v čase ich rýchleho rastu, keď cenová krivka v čase bola takmer vertikálna. To, že sa jedná o cenovú bublinu, bolo zrejmé nielen odporcom technológie kryptomien, ale aj jej informovaným zástancom a tvorcom.



Ak sa chcete nezáväzne pozrieť do systému investícií do kryptomien FUMBI, klikniteSEM


Prečo však prišlo k cenovej bubline? Nafúkla sa a spľasla len preto, že “kryptomeny nie sú ničím kryté”? Samozrejme, že nie. Kryptomeny sú kryté technológiou bezpečného prenosu hodnoty - sú technologicky vyspelejšími peniazmi než tie súčasné, ktoré sú zabezpečené len štátnou administratívou a byrokraciou. Bublina prišla z úplne iného dôvodu - prichádza totiž s každou novou technológiou. Čím väčšie očakávania sú do technológie vložené, tým väčší je tento efekt.

Cyklus očakávaní podľa firmy Gartner
Foto: Gartner


Každá prevratná technológia na začiatku prechádza fázou utajenia, keď o nej vedia len dobre informovaní investori, tzv. smart moneys. Po určitom čase zrelosti sa v médiách začínajú objavovať články vyzdvihujúce potenciál tejto technológie. Keďže sa ešte jedná o úplne novú záležitosť, málokto sa venuje jej slabinám a rizikám. Keď dostupnosť technológie pre investorov a zároveň mediálna pozornosť dosiahnú kritický bod, spustí sa manická fáza.

Rast ceny láka nových investorov, ktorí zase podporujú rast ceny - vzniká spätnoväzobný cyklus, ktorý je v skutočnosti naozaj podobný pyramídovej hre. Manická fáza je čas, ktorý je veľmi prospešný pre prvotných investorov a tvorcov technológie - získavajú veľké sumy peňazí za predaj podielov- ale veľmi neprospešný pre ľudí, ktorí sa nechali zlákať vidinou rýchleho zisku. Je to však koniec?

Zaujímavosť:Situácia okolo kryptomien sa dá prirovnať k tzv. “Dotkom” bubline z rokov 2001 - 2002, keď sa podobným spôsobom investori horúčkovito hnali do internetových biznisov. Každý, kto kúpil doménu a napísal biznis plán, mal cestu k financovaniu otvorenú. Brokeri telefonovali do domácností a tlačili ľudí do investovania. Internet bol predsa prevratnou technológiou! Následne však 99% start-upov skrachovalo. Po spľasnutí bubliny bolo niekoľko zdanlivo mŕtvych rokov, keď internetovým firmám doslova neotvárali bankové účty. Technológia sa však vyvíjala a prevalcovala každého, kto sa jej rozhodol vzdorovať. Sotva dnes nájdete banku bez internet bankingu, noviny bez online vydania, alebo človeka bez emailu.


Pri všetkých nových technológiách, ktoré prechádzajú cenovou bublinou, prichádza po manickej fáze dezilúzia. Je to čas, keď aktuálne ceny môžu byť dokonca stlačené pod dlhodobú reálnu hodnotu. Už len hovoriť o tejto technológii je rizikové a neslušné - priveľa ľuďom táto téma jatrí rany. Mediálna pozornosť opadáva, ale nie úplne: začínajú sa hromadiť články o rizikách, slabostiach a nevýhodách novej technológie, pričom jej silné stránky a potenciál sa prevažne ignorujú. Je to čas testovania, ak technológia ustojí výpredajový tlak, otvorí sa cesta do ďalšej fázy.

Fáza dezilúzie je ideálna pre dlhodobé investovanie. Ceny sú blízko tým, ktoré boli na začiatku manickej fázy, ale tentokrát už o novej technológii máte informácie. Jediné, čo je potrebné, je prekonať emočnú bariéru, ktorá nám bráni nakupovať, keď sú ceny nízko. Medzi profesionálnymi investormi je známe pravidlo: buď chamtivý, keď sa všetci boja, a boj sa, keď sú všetci chamtiví.

Ak sa chcete nezáväzne pozrieť do systému investícií do kryptomien FUMBI, klikniteSEM


Na okraj: Nie je to tak, žeby každý do internetu naskakoval s nadšením. Boli tu mnohí, ktorí zdôrazňovali nebezpečenstvo pri online nákupoch, neexistujúcu legislatívu, riziko prenosu citlivých informácií a podobne. Nuž - tie problémy sú dnes už uspokojivo vyriešené, a tí, ktorí do poslednej chvíle odmietali inováciu sú … out of business.


Súčasné technológie na krivke očakávaní podľa firmy Gartner (August 2018)
Foto: Gartner


Kryptomeny majú oproti iným technológiám niektoré špecifiká. Nákup a predaj prebiehajú na voľnom trhu, do ktorého má prístup každý. Navyše, ich ekonomický a spoločenský význam je veľmi veľký. Jedná sa zrejme o najvýznamnejšiu inováciu v technológii peňazí od čias mezopotámskych civilizácií, keď prišlo k vynájdeniu štátneho mincovníctva. Preto bol bublinový efekt väčší než pri iných technológiách.


Ako teda na kryptomeny?


Nachádzame sa vo fáze dezilúzie, nasledovať bude fáza osvietenia a fáza produktivity. Teda, len ak sa jedná o prevratnú technológiu. Silným signálom je cenový support na úrovni 80-90% korekcie z globálneho maxima, ktorý sa opakuje už po niekoľký krát. Na správny postup sme sa opýtali Juraj Forgácsa zo spoločnosti Fumbi, ktorá ponúka platformu pre investovanie do kryptomien pre širokú verejnosť:

“V prvom rade si musí každý sám zodpovedať otázku, či v kryptomenách vidí potenciál. Ak áno, potom sa musí rozhodnúť, koľko chce investovať. Jedná sa o nezaistenú investíciu, preto k tomu treba pristupovať s opatrnosťou. Ale pokiaľ ide o potenciál, v horizonte niekoľkých rokov môžeme hovoriť o stovkách percent. Dlhodobo dokonca o tisíckach percent.”

O čo sa takáto úvaha opiera? “Ak by v roku 2020 napríklad 5% platobných transakcií prebiehalo v kryptomene, celková hodnota týchto kryptomien by musela v zmysle kvantitatívnej teórie peňazí a Fisherovej rovnice pokryť hodnotu tovarov a služieb, ktoré sa nimi zaplatia. Berúc do úvahy, že len pár desiatok kryptomien bude niesť túto váhu, musia sa ich ceny zvýšiť mnohonásobne.” pokračoval Forgács.

Najbezpečnejším postupom ako zarobiť na tomto potenciálnom náraste je investovanie formou portfólia, ktoré bude svojou hodnotou kopírovať vývoj trhu. To znamená, že jeho hodnota nebude závisieť od jednotlivých kryptomien, ale len od presadenia sa technológie ako takej.

Postaviť a spravovať také portfólio nie je jednoduché, Fumbi však ponúka riešenie doslova na pár klikov. Investovať do trhu kryptomien tak môžete aj bez technických vedomostí a za pár minút.

Čo ak už máte nakúpené kryptomeny?


Pre tých, ktorí nakupovali v čase maxima, sa črtajú tri možnosti: buď limitujú svoje straty okamžitým predajom - čo už mnohí urobili, alebo počkajú ako sa situácia vyvinie. Ak sú výpočty Fumbi správne, o niekoľko rokov by sa ich zle načasovaný nákup stále mohol ukázať ako veľmi profitabilný. Tretia možnosť je dokupovať teraz, keď sú ceny nízko. To síce vyžaduje pevné nervy a schopnosť prekonať emočnú bariéru, ale je tak možné znížiť priemernú nákupnú cenu a zvýšiť potenciálny výnos v budúcnosti.

Za bežných okolností vo fáze dezilúzie prichádzajú opäť “smart moneys” a inštitucionálni investori, ktorí potichu akumulujú pozície a skupujú čo sa dá, bez toho aby odštartovali ďalšiu bublinu. Emočný tlak na výpredaj je dosť silný na to, aby stále mal kto predávať. Tentokrát sa vďaka Fumbi môžu aspoň čiastočne otočiť pozície, a na potenciálnom zisku z ďalšieho vývoja môže participovať aj široká verejnosť.

Ak sa chcete nezáväzne pozrieť do systému investícií do kryptomien FUMBI, klikniteSEM


Video: Dá sa ešte na kryptomenách zbohatnúť?



Nasledujúci článok zo série “Zlatá horúčka” príde opäť o týždeň a prinesie informácie na tému, čo čaká kryptomeny v roku 2019.

Spoločnosť Fumbi

Spoločnosť Fumbi vznikla ako odpoveď na čoraz väčší a ťažšie prehľadný trh s kryptomenami. Ako prvý na Slovensku i vo svete prinášajú investičné riešenie pre širokú verejnosť – čiže pre všetkých, ktorí uvažujú nad investovaním do kryptomien.

S investovaním do kryptomien cez Fumbi je spojená minimalizácia rizika, keďže investori nemusia riešiť, do ktorých kryptomien investujú a na ktorých online burzách ich vymenia. Fumbi Algoritmus investíciu inteligentne prerozdelí do dynamického portfólia, skladajúceho sa z niekoľkých desiatok kryptomien s najväčším trhovým podielom. Keďže portfólio sa dokáže adaptovať na pravidelnej báze, platí jednoduchá rovnica, že rast či pokles hodnoty investícií bude priamoúmerný celkovej hodnote trhu kryptomien.

Všetky kryptomeny sú uložené na offline generovaných úložiskách, čo prakticky eliminuje možnosť hekerského útoku. Prístup do týchto úložísk je zabezpečený na inštitucionálnej báze, takže nezávisí od konkrétnej osoby. Investori sú stále priamymi vlastníkmi svojho portfólia, čo je pre nich bezpečnejšie ako investícia cez zahraničný podielový fond.

Fumbi sa tak zaraďuje medzi priekopníkov a spolutvorcov prostredia pre technológiu kryptomien, ktorá má potenciál zmeniť svet rovnako alebo ešte výraznejšie, ako to urobil internet.