Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Vyššie dane, návrh ide do parlamentu

Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo financií očakáva od týchto zmien pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy na úrovni 468,9 milióna eur v budúcom roku, 519,9 milióna eur v roku 2014 a 551,9 milióna eur v roku 2015.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Zvýšenie daní z príjmov fyzických aj právnických osôb od budúceho roka je o krok bližšie k schváleniu. Vláda dnes príslušnú novelu s pripomienkami odsúhlasila a posunula ju do Národnej rady (NR) SR.

Právnickým osobám sa má od budúceho roka plošne zvýšiť sadzba dane z príjmov zo súčasných 19 % na 23 %. Fyzickým osobám zarábajúcim mesačne viac ako 3300 eur zase zdanenie vzrastie z 19 % na 25 %.

Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa táto zmena bude týkať pomerne úzkej skupiny ľudí na Slovensku. "Ak niekto zarába mesačne 3300 eur a viac, myslíme si, že máme právo od týchto ľudí očakávať, že sa budú podieľať na konsolidácii verejných financií zaplatením vyššej dane z príjmu," zdôvodnil tento krok kabinetu jeho predseda.

Pre vybraných ústavných činiteľov, ku ktorým patria poslanci, členovia vlády aj prezident, sa zavedie dodatočná osobitná sadzba dane vo výške 5 %.

Po novom sa má obmedziť možnosť uplatnenia 40-% paušálnych výdavkov na maximálnu hodnotu 5040 eur ročne, čo predstavuje 420 eur mesačne. Takisto sa navrhuje zrušenie možnosti uplatnenia paušálnych výdavkov pri prenájme nehnuteľností.

Na rozdiel od pôvodného návrhu z dielne ministerstva financií novela, ktorú vláda posiela do parlamentu, neobsahuje zdanenie výsluhových dôchodkov. "Došlo k rozhodnutiu, že nepôjdeme cestou zdaňovania výsluhových dôchodkov 19 % sadzbou. Hľadá sa iné riešenie," avizoval Fico.

Takisto sa počas dnešného rokovania vlády vypustilo uvažované zrušenie vyplácania daňového bonusu na vysokoškolákov. V platnosti tak má zostať súčasná úprava, podľa ktorej dostávajú rodičia takýto bonus až do 26 roku dieťaťa. Napriek tomu sa však vláda v budúcnosti môže k obmedzeniu bonusu vrátiť.

"Ak sa nám podarí zaviesť UNITAS a budeme mať presné informácie o príjmoch jednotlivých rodín, mali by sme tento daňový bonus do budúcnosti zameniť tak, že peniaze, ktoré by štát získal jeho zrušením, by sa vrátili na sociálne štipendiá pre vysokoškolákov, ktorí to potrebujú," vysvetlil Fico.

Ministerstvo financií očakáva od navrhovaných zmien v daňovom systéme pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy na úrovni 468,9 milióna eur v budúcom roku, 519,9 milióna eur v roku 2014 a 551,9 milióna eur v roku 2015.