Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Fortunaliga

Banskobystrická Dukla vylepšuje imidž a posilňuje káder

Generálny riaditeľ futbalového klubu Dukla Banská Bystrica Tomáš Geist (vpravo) a športový riaditeľ tímu Martin Poljovka (vľavo) počas predsezónnej tlačovej konferencie Foto: TASR/Branislav Račko

Či príchody nových tvárí vyvážia odchody osvedčených je zatiaľ otázne.

Banská Bystrica 7. júla (TASR) - Banskobystrická Dukla pred úvodným výkopom Fortuny ligy vzbudzuje zvedavosť a dohady o sile kádra. Cieľ si vytýčila doslova široko spektrálny, ktorý kopíruje úspechy z nedávnej histórie a aj z tej čerstvejšej vlaňajšej. Odchody viacerých opôr a príchody nových tvári narobili v kádri poriadny vietor a generálny riaditeľ klubu Tomáš Geist aj preto rozložil cieľ v sezóne do viacerých centier záujmu.

"Chceme pokračovať tak ako predtým, aby si Dukla neustále vylepšovala imidž," vyhlásil T. Geist. "Po predchádzajúcej sezóne a ôsmom mieste sme si mohli povedať, že sme dopadli lepšie v tabuľke ako predtým. Viacerí naší hráči z minulosti si zahrali aj v reprezentačnom áčku, či už Gyömbér, Pečovský, Jakubko, Ďuriš, Saláta. Počas vlaňajška sa nám podarilo zrealizovať zaujímavé prestupy do renomovaných líg v zahraničí, s Gyömbérom, Teixeirom a Chrienom, objavom roka."

Ak pred vlaňajším ročníkom sa Dukla chválila až 70 percentami odchovancov v kádri, teraz toto číslo pokleslo. T. Geist: "Najmä v súvislosti s niektorými odchodmi, pripomenul by som však, že naša sedemnástka vybojovala titul a v tomto trende, s dôrazom na mládež, sa vynasnažíme pokračovať."

Či príchody nových tvárí vyvážia odchody osvedčených je zatiaľ otázne. Ani jedno meno sa zatiaľ s istotou nevyslovuje, pretože šesť dní pred začiatkom nového ročníka pri každom z piatich zaujme poznámka, že sú v štádiu vybavovania. Väčšie obavy, či do kádra pribudnú však nenastali a tréner Norbert Hrnčár dodáva, že v krátkej príprave už s Duklou trénovali. "Mužstvo je živý organizmus, mení sa, je pravda, že sa klubu podarili geniálne odchody, no teraz sú na rade také príchody, aby výkonnosť mužstva neutrpela. Samozrejme, pribudli nám starosti ako mužstvo vyskladať a bolo konkurencie schopné. Nespoliehame sa na jedného hráča, ktorý by rozhodoval o tom, kto bude vyhrávať, ale na celý kolektív a v príprave sme nedostatky v súčinnosti riešili v zápasoch s kvalitnými súpermi."



Tréner Norbert Hrnčár si uvedomuje citeľnosť odchodov. "Nemôžeme si nič iné navrávať a urobíme všetko, aby sme dopad odchodov zmiernili. Potrebujeme kvantitu a kvalitu v mužstve, vo vnútri kabíny hráči musia cítiť na seba tlak. Hlavne v defenzíve po odchodoch troch stopérov Noska, Podstavka a Teixeiru sme sa oslabili, no hľadali sme posily aj do stredu poľa. Radi by sme boli ťažkým súperom pre každého jedného súpera, môj osobný cieľ je, aby hráči vždy vydali zo seba maximum v boji o bodový zisk."

Tréner A-tímu futbalového klubu Dukla Banská Bystrica Norbert Hrnčár počas predsezónnej tlačovej konferencie
Foto: TASR/Branislav Račko
Dukla bude pracovať podľa slov T. Geista s rozpočtom 950-tisíc eur a určite aj so snahou neustále ozdravovať finančné pozadie klubu, ktoré v predchádzajúcich mesiacoch vytvorilo značný tlak na ekonomiku. Pre hráčov je však prvoradé prinášať do 'kasy' klubu body a prilákať divákov na štadión. Kapitán mužstva brankár Peter Boroš: "Letná príprava spočiatku bolela, bola krátka a my sa všetci tešíme na zápasy. Odišlo nám dosť hráčov zo základu, urobili dobré prestupy a tréneri sa snažili vyplniť prázdne okienka. Uvidíme ako ich noví nahradia a treba len dúfať, že nadviažeme na minulú sezónu. Trochu sa nám rozpadla stabilná obrana, neustále sa zohráva a bude nám trvať niekoľko zápasov, aby aj tréner bol spokojný. Kolektívný výkon je pre nás rozhodujúci, dôležitý bude samotný štart, aby zavládla aj dobrá nálada."

Aj nováčik ligy z Podbrezovej láka a inšpiruje. Peter Boroš: "Budú to derby zápasy s veľkým elánom a očakávam hlavne väčšiu návštevnosť pri tejto rivalite. Ja osobne si želám, aby sa nám vydaril začiatok ligy, myslím si, že káder na to máme, aj keď možno v menšej kvalite, ale aj ostatné kluby sa vydali touto cestou."



Káder mužstva

brankári: Peter Boroš, Viktor Budinský, Ján Ďurčo, Jozef Kapičák, obrancovia: Marco De Vito, Šimon Kupec, Saša Savič, Patrik Vajda, stredopoliari: Maroš Balko, Tomáš Fajčík, Michal Faško, Branislav Ľupták, Dušan Plavšič, Jozef Rejdovian, útočníci: Michal Peňaška, Róbert Polievka, David Střihavka, Marek Šovčík

tréner: Norbert Hrnčár, asistenti: Richard Höger, Norbert Juračka, vedúci mužstva: Norbert Dikacz, kondičný tréner: Andrej Caban, lekári: Maroš Lukáč, Peter Straňák, Michal Valent, maséri: Filip Sobotník, Matej Hromada

príchody (všetky v štádiu riešenia): Patrik Banovič (Spartak Trnava), Jozef Dolný (Tatran Prešov), Nicolas Šumský (Bohemians Praha), Petr Wojnar (Mladá Boleslav), Dominik Maduna (Viktoria Plzeň)

odchody: Martin Chrien (Viktoria Plzeň), Dionatan Teixeira (Stoke City), Jakub Považanec (Dukla Praha), Fabián Slančík (Zbrojovka Brno), Ján Kliment (ukonč. hosť.), Ján Nosko (ukonč. hosť.), Matej Podstavek (v riešení)

Prehľad prípravných zápasov

Dukla - Frýdek-Místek 2:1, Nitra - Dukla 2:1, SV Mattersburg - Dukla 2:3, Dukla - Ruch Chorzów 2:2