Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

DAC Dunajská Streda príde za korupciu o 6 bodov a 10 000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Korupčná kauza vypukla v septembri minulého roka, keď po spoločnej česko-slovenskej policajnej akcii obvinili na Slovensku policajti z Národnej kriminálnej agentúry sedem ľudí.

Bratislava 20. februára (TASR) - Slovenskému futbalového klubu FK DAC 1904 Dunajská Streda v súvislosti s prípadom korupcie a ovplyvňovania výsledkov zápasov Corgoň ligy vo štvrtok disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ) udelila pokutu 10.000 eur a rozhodla o odpočítaní 6 bodov po skončení súťažného ročníka 2013/2014. Informoval o tom oficiálny web SFZ.

DAC je po jesennej časti CL 2013/2014 v tabuľke CL posledný s desiatimi bodmi o skóre za FC Nitra. Takto príde v konečnom účtovaní o šesť bodov.

V správe DK SFZ sa uvádza: "Na základe uznesení č. 194, 195, 243, 244, 264, 317, 415, 500, 512, 520 až 525, začína Disciplinárne konanie voči FK DAC 1904 Dunajská Streda podľa DP 14/1c, d, 14/5,7 účastníka CL voči korupčnému správaniu a ovplyvňovaniu výsledkov hráčmi v stretnutiach: FK Senica - FK DAC 1904 Dunajská Streda uskutočneného dňa 28. júla 2013 (Ivan Hodúr, Michal Dian, Tomáš Huber a Marek Božoň), AS Trenčín - FC DAC 1904 Dunajská Streda uskutočneného dňa 11. augusta 2013 (Ivan Hodúr, Michal Dian, Tomáš Huber, Marek Božoň), Spartak Myjava - FK DAC 1904 Dunajská Streda uskutočneného dňa 23. augusta 2013 (Ivan Hodúr, Michal Dian, Tomáš Huber, Marek Božoň) a FK DAC 1904 Dunajská Streda - FC Nitra uskutočneného dňa 31. augusta 2013 (Ivan Hodúr, Tomáš Huber, Marek Božoň).

Aféra vypukla v septembri

Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar
Foto: TASR/Martin Baumann
Korupčná kauza vypukla v septembri minulého roka, keď po spoločnej česko-slovenskej policajnej akcii obvinili na Slovensku policajti z Národnej kriminálnej agentúry sedem ľudí. Štyria z nich boli hráčmi futbalového klubu DAC 1904 Dunajská Streda a traja bývalí slovenskí futbalisti. Obvinení boli z prijímania úplatkov a podplácania za ovplyvňovanie výsledkov zápasov. Z podplácania polícia obvinila bývalých hráčov Ivana Žigu, Róberta Ráka a Mariána Dirnbacha. Z prijímania úplatku boli obvinení dunajskostredskí futbalisti Michal Dian, Ivan Hodúr, Tomáš Huber a Marek Božoň. Sprostredkovatelia úplatkov mali ovplyvňovať zápasy aj v Českej republike. "Ivan Žiga vytypoval futbalový zápas, určil výsledok futbalového zápasu a výšku úplatku, Róbert Rák a Marián Dirnbach oslovili potom prostredníctvom ďalších osôb futbalových hráčov a tí potom svojou hrou ovplyvnili výsledok," informoval vtedy prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Sprostredkovateľ na štadióne

Podľa neho sa o tom, či bude zápas zmanipulovaný, rozhodovalo v 15. minúte zápasu, kedy online stávkové kancelárie uverejňujú svoje ponuky. "Pokiaľ ponuka sedela s dohodnutým výsledkom s hráčmi, tak sprostredkovateľ sedel na štadióne, čo bol signál pre futbalistov, že ponuka platí a majú sa snažiť dosiahnuť dohodnutý výsledok," pokračoval policajný prezident. "Keď odišiel, bol to signál, že v ponuke online kancelárie ich zápas nie je," dodal.

Zaisťovacia policajná akcia prebehla v Českej republike aj na Slovensku 11. septembra. Policajti zadržali 18 ľudí, z toho šesť na Slovensku, ostatných v Česku. Pri domových prehliadkach zaistili 49.000 eur v hotovosti a techniku na mobilnú komunikáciu. Obvineným z podplácania hrozí väzenia na dva až päť rokov, obvineným z prijímania úplatku tri až osem rokov za mrežami. Gašpar zdôraznil, že na Slovensku ide o prvý odhalený prípad korupcie, ktorý mala spáchať organizovaná skupina.

DAC sa v následnom oficiálnom stanovisku od korupcie dištancoval.

Najvyššie tresty pre Žigu a Dirnabacha

DK SFZ medzitým vyniesla tresty pre všetkých namočených v kauze. Najvyšší trest dostala dvojica v úlohe organizátorov korupčného správania Ivan Žiga a Marián Dirnbach. Obom zastavila činnosť na 25 rokov, dištanc platí spätne od 13. septembra minulého roka. Ďalší obvinení z ovplyvňovania zápasov Tomáš Huber, Michal Dian a Marek Božoň dostali stop na 18 rokov. Bývalému slovenskému reprezentantovi Ivanovi Hodúrovi zastavila disciplinárka činnosť na 14 rokov. DK SFZ vtedy nerozhodovala o treste pre ďalšieho obvineného Róberta Ráka, pretože je hráčom Rakúskeho futbalového zväzu a nepatrí to pod kuratelu SFZ. Rákovi medzičasom v Rakúsku tiež zastavili činnosť.

V januári DK SFZ začala v korupčnej kauze konanie aj voči dvom ďalším bývalým hráčom FC Nitry Michalovi Áčovi a Róbertovi Glendovi.