Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Fortunaliga

Slovan zdolal Trnavu 2:1, Nitra sa rozlúčila výhrou nad Senicou

Na snímke vľavo hráč FC Spartak Trnava Patrik Čarnota a hráč ŠK Slovan Bratislava Róbert Matejka v zápase záverečného 33. kola futbalovej Corgoň ligy FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava v Trnave v sobotu 31. mája 2014. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

V sobotu sa hrali zápasy záverečného 33. kola futbalovej Corgoň ligy.

Trnava 31. mája (TASR) - V sobotňajšom šlágri záverečného 33. kola futbalovej Corgoň ligy 2013/2014 zvíťazil Slovan Bratislava nad domácim Spartakom Trnava 2:1. "Belasím" sa podarilo vyhrať nad najväčším rivalom všetky tri zápasy v skončenej sezóne. Oba tímy už mali pred stretnutím isté svoje pozície, Slovan v predstihu obhájil majstrovský titul a Spartak obsadil tretiu priečku znamenajúcu štart v 1. predkole Európskej ligy UEFA.

Poďakovanie M. Karhanovi

Pred zápasom sa fanúšikovia Spartaka poďakovali legende svojho klubu Miroslavovi Karhanovi mohutným potleskom, megatortou a portrétom, ktoré rekordéra v počte odohratých zápasov za reprezentáciu dojali spolu s jeho rodinou k slzám. Následne si prítomní na Štadióne Antona Malatinského minútou ticha uctili obete nedávnych povodní v Srbsku. V charitatívnej zbierke fanúšikovia Spartaka ukázali svoj ľudský rozmer, keď do nej prispeli sumou takmer 30.000 eur, ďalších desaťtisíc sa na Balkán rozhodol poslať aj Slovan.

Priebeh zápasu:

Od úvodných minút boli oba tímy naladené útočne. Ako prví dokázali po plejáde pološancí udrieť hostia, keď v 9. minúte Tóth neodkopol loptu a Mészáros potrestal jeho veľkú chybu - 0:1. Trnava odpovedala relatívne rýchlo, Procházka sa šikovne zbavil dvoch brániacich hráčov a loptu elegantne poslal do siete, Polaček bol proti umiestnenej strele trnavského kapitána bezmocný - 1:1. Nerozhodný stav však dlho nevydržal. Rusov v 22. minúte zbytočne otáľal s odkopom lopty, čo využil dobiehajúci Gašparovič a vďaka svojmu dôrazu znova poslal Slovan do vedenia - 1:2. "Belasí", ktorí nastúpili s viacerými mladíkmi v zostave, dali oba góly po hrubých individuálnych chybách domácich hráčov. V ďalšom priebehu prvého polčasu sa na ihrisku neraz iskrilo a rozhodca Vnuk mal na posudzovanie zákrokov zvláštny meter, čo futbalu rozhodne uškodilo. Po trojgólovej smršti už ďalší zásah nepadol, aj šancí ubudlo a hra sa utopila v priemernosti.

Fotogaléria zo záverečného 33. kola CL:


Časomer ukrojil len pár sekúnd z druhej 45-minútovky a Sabo mohol vyrovnať, jeho krížnu delovku však Polaček vyrazil a následnej dorážke Gašparíka chýbala presnosť i razancia. V 52. minúte rozhodca vylúčil Záhumenského po faule na prenikajúceho Schranza a Spartak dostal možnosť hrať dlhý čas "presilovku". Vyrovnanie mal na hlave Vyskočil, ale lopta mu ideálne nesadla. Domáci si nevedeli poradiť s obranným valom, skúšali to centrami zo strán, ale bezvýsledne. V 73. minúte si neudržal nervy na uzde Sabo a tiež po druhej žltej karte dohral, pomer síl na ihrisku sa tak vyrovnal. V nervóznom zápase nezvládol svoju rolu hlavný arbiter, ktorý ťahal karty ako pri mariáši a vôbec nedokázal ustrážiť emócie hráčov. V 88. minúte Čarnotova strela preletela tesne vedľa pravej žrde, no to bolo zo strany "bílích andelov" všetko. Slovan si už víťazstvo nad odvekým rivalom udržal a ligu vyhral s 12-bodovým náskokom pred Trenčínom.

Corgoň liga - 33. kolo:

FC Spartak Trnava - Slovan Bratislava 1:2 (1:2)

Góly: 17. Procházka - 9. Mészáros, 22. Gašparovič. Rozhodoval: Vnuk, ŽK: Čarnota, Schranz, Sabo, Janečka - Hudák, Záhumenský, Matejka, Bagi, Sipľak, ČK: 73. Sabo po druhej ŽK - 51. Záhumenský po druhej ŽK, 3050 divákov (vypredané).

Zostavy a striedania:

FC Spartak Trnava: Rusov - Janečka, Čarnota, Tóth, Chovanec (56. Hodek) - Kuzma (82. Kuračka), Procházka - Schranz, Gašparík, Sabo - Vyskočil (65. Nworah)

Slovan Bratislava: Polaček - Vrablec, Gorosito, Niňaj, Záhumenský - Hudák - Mészáros, Bagi, Gašparovič (90.+1 Miklós) - Fořt (84. Kováč), Matejka (53. Sipľak)

Hlasy po zápase:

Juraj Jarábek, tréner Trnavy: "Chceli sme sa rozlúčiť víťazstvom, ale naši hráči si asi mysleli, že sa dnes súper porazí sám. Dali sme si nešťastný gól a hrali sme celý čas do plných, na čo nám chýba kvalita vpredu. Za stavu 1:2 mal čistú šancu Gašparík, keď netrafil prázdnu bránu. Potom to bolo už len dobýjanie bez nápadu a streľby. Trnava si možno až po sezóne uvedomí, čo sme dosiahli. Tretie miesto je úžasné."



Jozef Kontír, asistent trénera Slovana: "Vyhrali sme derby, takže krásna rozlúčka so sezónou. Dnes vyhral kolektív na čele s mladíckou drzosťou, debut si odbili Záhumenský a Sipľak. Aj zo strany Trnavy to bol korektný zápas, hoci padli dve červené karty. Ak budú takéto derby, môžeme sa na ne tešiť."




-------

FK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín 2:2



Na snímke vpravo stredopoliar Matúš Bero (Trenčín) a obranca Patrik Vajda (Dukla) v zápase záverečného 33. kola futbalovej Corgoň ligy FC Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín v Banskej Bystrici v sobotu 31. mája 2014.
Foto: TASR/Dušan Hein
Úvod i celý prvý polčas patril Trenčanom. Ich útoky ťahali po krídlach rýchlonohý Kessel so Simonom. V 20. minúte zo Simonovej prihrávky vyťažil Bero, ktorý spoza 16-tky prekonal domáceho Boroša. V 38. minúte mali veľkú šancu hostia, ale Kessel na bránkovej čiare neprepasíroval loptu za Borošov chrbát. Domáci mohli vyrovnať v 40. minúte, ale Faškova strela minula pravú žrď hosťujúcej bránky. Do druhého polčasu vstúpili lepšie domáci a už v 47. minúte tvrdú strelu Ľuptáka vyrazil hosťujúci brankár. V 56. minúte domáci Rejdovian opečiatkoval brvno hosťujúcej bránky a odrazenú loptu poslal Kliment nad. V 65. minúte v dobrej šanci zaváhal de Vito, jeho strelu Šemrinec chytil. V 72. minúte sa domáci dočkali, keď Vajda vyrovnal na 1:1. V 78. minúte sa na ihrisko dostal domáci odchovanec Maroš Balko, pre ktorého to bola corgoňligová premiéra. V 88. minúte sa presadil domáci Střihavka a Dukla viedla 2:1. V nastavenom čase vyrovnal Simon na konečných 2:2.

Násilie na Štiavničkách po zápase Dukly proti Trenčínu

FK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín 2:2 (0:1)

Góly: 72. Vajda, 88. Střihavka - 20. Bero, 90.+ Simon. Rozhodoval: Kružliak, ŽK: Vajda, Ľupták - Čögley, 1861 divákov

Zostavy a striedania:

Banská Bystrica: Boroš – de Vito, Savič, Nosko, Vajda – Ľupták (78. Balko), Rejdovian, Kliment, Faško (68. Peňaška)– Plavšič, Šovčík (53. Střihavka)

Trenčín: Šemrinec – Čögley, Kleščík, Rodriguez da Silva, Opatovský (71. Mišák) – Baéz, Holúbek, Bero, Simon – van Kessel (63. Malec), Jairo

Hlasy po zápase:

Norbert Hrnčár, tréner Dukly: "Bol to dobrý futbal z obidvoch strán. V druhom polčase sme zlepšili pohyb, z čoho pramenilo i naše vedenie. Napriek tomu, že na striedačke som mal len troch hráčov do poľa, chlapci sa s tým veľmi dobre vyrovnali. Zaslúžia si pochvalu nielen za dnešné stretnutie, ale i za celú sezónu, ktorú odohrali veľmi slušne."



Tréner B. Bystrice: Verím, že Dukla bude pokračovať

Ivan Vrabec, tréner Trenčína: "Videli sme zápas dvoch rozdielnych polčasov. V prvom sme dominovali, vypracovali sme si viac streleckých príležitostí, ktoré sme však nedokázali využiť. V druhom polčase náš nekoncentrovaný výkon súper využil a dostal sa do vedenia. My sme vyrovnali v nastavenom čase. Myslím si, že to bola spravodlivá remíza. Cieľ, ktorý sme si dali pred sezónou - hrať v Európskej lige, sme splnili."



-------

MŠK Žilina - MFK Košice 3:2



Futbalisti MŠK Žiliny
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Pod Dubňom mohli ísť do vedenia hostia, ale Skvašík v 7. minúte technickou strelou iba tesne minul Krnáčov ľavý vinkel. O tri minúty neskôr zahodil na druhej strane dobrú šancu Škvarka, keď zvnútra šestnástky minul priestor brány. Ale v 14. minúte košický stopér Huk nezachytil rýchly pas na Gubu, ten unikol voľným priestorom po pravej strane a jeho prihrávka do šestnástky na Jeliča napokon aj s tečom brániaceho Ostojiča skončila v bráne - 1:0. Ťažko povedať, či Jelič loptu naozaj trafil, ale gól bol pripísaný jemu. V 23. minúte to bol opäť Guba, kto robil vietor v košickej šestnástke, z pravej strany sa predral až ku koncovke, ale pozorný Ružinský loptu vyrazil a obrana sa o ňu už postarala. O štyri minúty neskôr si Haskič nabehol do žilinskej šestnástky na výborný dlhý center a keby bol vybiehajúci Krnáč iba na pol sekundy zaspal, Košice mohli vyrovnať. Napokon bol z toho riskantný, ale účinný zákrok domáceho gólmana. Po rohovom kope v 34. minúte vyhral hlavičkový biliard pred žilinskou bránou Haskič a dostal loptu do siete - 1:1. Z vyrovnávajúceho gólu sa však Košice tešili iba dve minúty, Mihalík rozbehol protiútok po ľavej strane, odkiaľ poslal výbornú prihrávku do pokutového územia, kam si dobre nabehol Guba a na dvakrát dostal loptu za chrbát Ružinského - 2:1.

Po zmene strán mali viac z hry hostia, čo bolo pochopiteľné. Zdalo sa, že Žilina chce hrať zodpovedne v defenzíve a vyčkávať na protiútoky. Zaujal až technický pokus v 59. minúte z kopačky Skvašíka, ktorý to podobne skúšal aj na začiatku prvého polčasu, ale jeho strela sa opäť medzi žrde nevtesnala. V 65. minúte zamotali hlavu domácej obrane v šestnástke Haskič s Diabym, ktorí si vtipne vymenili loptu, ale do streleckej príležitosti sa napokon ani jeden z nich nedostal, i keď nechýbalo veľa. O štyri minúty neskôr mohol po rohovom kope vyrovnať Korijkov, ale Krnáč na bránkovej čiare zasiahol naozaj výborne. V 77. minúte sa všetci hráči iba prizerali Pačindovej nenápadnej prízemnej polostrele, ktorá napokon iba o pár centimetrov minula Krnáčovu ľavú žrď. Od tohto momentu neprešli ani dve minúty a Žilinčania po nenápadnej košickej akcii doplatili na svoju pasivitu, Diaby na ľavej strane priťukol loptu Sekuličovi a ten prestrelil Krnáča - 2:2. Tento gól však "šošonov" nezlomil, iba prebudil vzdor v Jeličovi, chorvátsky útočník už o necelých 120 sekúnd parádnou strelou do vinkla z hranice šestnástky upravil na konečných 3:2.

MŠK Žilina - MFK Košice 3:2 (2:1)

Góly: 14. a 81. Jelič, 35. Guba - 33. Haskič, 79. Sekulič. Rozhodoval: Šuniar, ŽK: Jelič - Šinglár, 1073 divákov

Zostavy a striedania:

Žilina: Krnáč - Mabouka, Piaček, Vavro (72. Škriniar), Hučko - Pečovský - Guba, Škvarka (63. Paur), Káčer, Mihalík (62. P. Jurčo) - Jelič

Košice: Ružinský - Kavka, Ostojič, Huk (46. T. Kubík) - Šinglár, Korijkov - Sekulič, Pačinda - Haskič, Diaby, Skvašík

Hlasy po zápase:

Adrián Guľa, tréner Žiliny: "Pekný futbal. Súper sem neprišiel brániť, hral dopredu, no platil naňho rýchly protiútok, o ktorý sme sa snažili. V prvom polčase sme hrali naozaj dobre a mali sme prevahu. V druhom polčase to bolo trochu horšie, Košice vyrovnali, no ku cti chlapcom slúži, že dokázali zdvihnúť hlavy a krásnym gólom Jeliča napokon ešte zápas vyhrali. Druhá polovica tohto zápasu nám však opäť ukázala, že máme na čom pracovať."

Radoslav Látal, tréner Košíc: "Videli sme pre diváka pekný zápas s množstvom šancí. Nám dnes chýbali piati hráči základnej zostavy, ale myslím si, že napriek tomu náhradníci odohrali dobrý duel. Mne sa to páčilo. Teraz môžeme ísť na dovolenku."


------

FC Nitra - FK Senica 2:0



Radosť hráčov Nitry
Foto: TASR/ Henrich Mišovič
Nitra s náhradným brankárom Stránským a Senice bez niektorých zahraničných hráčov, nastúpili do stretnutia, v ktorom o nič nešlo. V uvoľnenej atmosfére videli diváci zaujímavý futbal s mnohými streleckými príležitostiam. V prvom polčase dve využili domáci hráči, v 20. minúte sa obranca Boszorád predral po pravej strane do pokutového územia, spätným centrom našiel voľného Matúša Mikuša a ten ju nekompromisne poslal do siete. O osem minút Pavlík fauloval pred bránou hostí Mikuša a nariadenú penaltu premenil Cleber, čím zvýšil náskok Nitry na 2:0.

Po prestávke začala Senica ofenzívnejšie, no v 58. minúte mohli ísť Nitrania do trojgólového vedenia. Boszorád poslal dopredu po pravej strane Špaleka, ten sa zbavil obrancu, našiel Šmehyla, no ten trafil len brvno Šullovej brány. Do konca stretnutia už gól nepadol, Nitra sa s najvyššou súťažou rozlúčila výhrou 2:0, Senica obsadila 6. miesto.

FC Nitra - FK Senica 2:0 (2:0)

Góly: 20. Mikuš, 28. Nascimento. Rozhovoval: Hrčka, ŽK: Husár - Kosorín, 150 divákov

Zostavy a striedania:

Nitra: Stránský - Boszorád, Harbulák, Mensah, Husár - Kolbas, Šmehyl, Špalek (83. Forbs), Augustín - Cleber (75. Kotrík), Mikuš (46. Kutra)

Senica: Šulla - Cristovam (86. Otrísal), Pavlík, Gava, Mazán - Ventura - Ferencík (60. Královic), Mráz (65. Komara), Kosorin, Kalabiška - Irobiso

Hlasy po zápase:

Ladislav Hudec, tréner Nitry: "Som spokojný s tým, že sa vyhralo a hoci zápas nemal ligový náboj, to čo sme chceli, sme dosiahli."

Pavel Hapal, tréner Senice: "Dnes vyhrala zaslúžene Nitra, pretože naše mužstvo z hľadiska vekového priemeru by som prirovnal k dorasteneckej súťaži. Niektorí chlapci ešte nemajú na to, aby zbierali body a neviem, ako by to vyzeralo, keby sme nemali nahrané body z jesene. Chýbajú nám skúsení hráči."


-----

MFK Ružomberok - FK DAC Dunajská Streda 2:1



V 5. minúte Nagy vydareným pasom za obranu DAC–u oslovil Zreľáka, ten zbehol až do šestnástky a ľavačkou strieľal tesne vedľa ľavej žrde. O päť minút na to na druhej strane brankár MFK Koníček čítaním hry a včasným vybehnutím zmaril šancu Krištovi. V 19. minúte z päťky napriahol Matúš, ale jeho pokus zblokoval ružomberský stopér Nosek. Do 24. minúty čakali diváci na prvú strelu medzi žrde. Z diaľky Koníčka testoval Gergel. Hneď z protiútoku mal vedúci gól na kopačke ružomberský kapitán Ďubek, po Zreľákovej prihrávke pravačkou trafil ľavú žrď dunajskostredskej konštrukcie. V 33. minúte Almaský z priameho kopu položil perfektne loptu na Tawambovu hlavu a ten nekompromisne trafil sieť – 1:0. V 37. minúte Matúš z ôsmich metrov zakončoval nad. V 41. minúte Koníčka nečakanou hlavičkou, ktorá smerovala pod brvno, natiahol Brašeň.

Do druhého dejstva vstúpila aktívnejšie Dunajská Streda, začala sa tlačiť pred domácu šestnástku a v 56. minúte aj vyrovnala. Gergel jemnučkým centrom našiel pred bránou Čaušica, ktorý hlavou prekonal Koníčka. V 65. minúte si Ďubek narazil loptu so Zreľákom a spoza "veľkého vápna" prízemnou strelou k žrdi opäť dostal Liptákov do vedenia – 2:1. Potom sa hra viac–menej vyrovnala. V 85. minúte Ferenčík hlavičkou minul bránu hostí.

MFK Ružomberok - FK DAC Dunajská Streda 2:1 (1:0)

Góly: 33. Tawamba, 65. Ďubek – 56. Čaušič. Rozhodoval: Samotný, ŽK: Turňa, G. Straka (obaja Dunajská Streda), 1507 divákov

Zostavy a striedania:

Ružomberok: Koníček – L. Lupták, Kružliak, Nosek, Lovás – M. Nagy – Ďubek (89.Szoke), R. Bartoš, Mário Almaský (80. M. Ferenčík) – Tawamba – Zreľák (901. Serečin)

Dunajská Streda: Penksa – Turňa, Čaušic, Pet. Majerník, O. Szabó – G. Straka (74. Jakúbek) – Gergel, Krišto, Kwin (82. Šnirc), Brašeň – Matúš (69. Ngurkam)

Hlasy po zápase:

Jozef Chovanec, tréner Ružomberka: "Z tohto miesta chcem pogratulovať Dunajskej Strede, že sa zachránila, čo je dobré pre slovenský futbal vzhľadom na jej početný fanúšikovský tábor, ktorý s nimi vycestoval aj teraz. V domácom prostredí sme chceli nadviazať na predchádzajúce výsledky a výkony a myslím si, že sa nám to podarilo. Dunajská Streda je konsolidovaný tím, hral uvoľnene. Stretnutie malo svoju kvalitu, my sme hrali zodpovedne, dostatočne agresívne. Z mojej strany spokojnosť s dnešným zápasom."

Mikuláš Radványi, tréner Dunajskej Stredy: "Budem veľmi stručný, súper dal dva góly, my sme dali jeden, takže domáci vyhrali 2:1 a gratulujem im. Svojim hráčom ďakujem za jarnú časť, čo odviedli za Dunajskú Stredu. Napriek šesťbodovej strate ligu zachránili."


------

FC ViOn Zlaté Moravce - Spartak Myjava 1:2



Úvodné dejstvo stretnutia veľa futbalovej krásy neprinieslo. Už v 5. minúte Daniel dlhým pasom vysunul Pekára, ktorého strelu Kuciak s prehľadom kryl. Do vedenia išli kopaničiari v 13. minúte, keď Chrappanov nevydarený odkop zachytil Duga a dobre mierenou strelou k pravej žrdi nedal Kuciakovi šancu. O prvý strelecký pokus domácich sa v 22. minúte zaslúžil Bolinha, ktorého dobre mierenú strelu pod brvno Solnička vytlačil na rohový kop. Skóre sa opäť menilo v 37. minúte, keď si Pekár nabehol na presnú prihrávku za obranu, v malom vápne posunul na Urgelu a ten do prázdnej brány zvýšil na 0:2. V 45. minúte si na center z rohu Orávika vyskočil Chrappan, ale Solnička v poslednej chvíli zachránil.

Do 2. polčasu vstúpili domáci aktívne. V 48. minúte vytvorili veľký závar v pokutovom území, postupne však Babic, Szabó ani Orávik neprestrelili hradbu tiel pred Solničkom. Kontaktný gól priniesla 52. minúta, keď si na Orávikov center vyskočil Charizopulos a exportnou hlavičkou zaznamenal svoj prvý gól v Corgoň lige. Vyrovnanie mal na hlave v 58. minúte Majerník, v poslednej chvíli však loptu letiacu do siete odvrátil Beňo. V 79. minúte aktívny Charizopulos vyslal prudkú strelu z 20 m a Solnička s námahou vyrazil. Vzápätí skúšal šťastie Babic, ale pozorný Solnička bol opäť na mieste. V 81. minúte sa dostal do výbornej streleckej pozície Pavlenda, jeho prudkú strelu pod brvno však opäť zneškodnil pozorný brankár hostí. V 86. minúte napriahol z 20 m Orávik, jeho málo vídaná strela však skončila na brvne myjavskej brány. V hektickom závere vrhli domáci všetky sily do útoku, ale Solničku nevedel prekonať Orávik ani Babic. Naopak, z rýchlej kontry mohol Šmahajčík potvrdiť víťazstvo hostí, ale preloboval Kuciaka i bránu.

FC ViOn Zlaté Moravce - Spartak Myjava 1:2 (0:2)

Góly: 52. Charizopulos - 13. Duga, 38. Urgela. Rozhodoval: Glova, ŽK: beňo (Myjava), 1020 divákov.

Zostavy a striedania:

FC ViOn Zlaté Moravce: Kuciak – Pavlenda, Chrappan, Majerník, Chren – Bolinha (80. Žák)- Orávik, Babic, Charizopulos, Pribula – Szabó

Spartak Myjava: Solnička – Beňo, Černáček, Neoveský, Kumančík (53. Oršula) - Duga - Daniel (73. Šmahajčík), Šulek (76. Kováč), Marček, Pekár –Urgela.

Hlasy po zápase:

Branislav Mráz, tréner ViOn-u: "Gratulujem súperovi k víťazstvu. Prvý polčas sme nehrali dobre, z čoho pramenilo dvojgólové vedenie súpera. Dali sme kontaktný gól a zvyšok zariadil brankár hostí. O skončenej sezóne sme mali iné predstavy, ale opäť sa potvrdilo: slušná jeseň - slabšia jar."

Radúz Dorňák, tréner Myjavy: "Nemôžem sa ubrániť dojmu, že naša Corgoň liga sa posledné tri kolá len dohráva. Zápas podľa toho aj vyzeral. Dnes sme urobili množstvo nepresností, po zmene strán súper pritlačil a my sme sa asi zľakli víťazstva. Hrdinom stretnutia bol brankár Solnička, ktorý nám dnes víťazstvo vychytal."