Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Fortunaliga

Pred derby Trnava - Slovan domáci Grendel verí, že belasých zdolajú

Na archívnej snímke hráč Spartaka Erik Grendel. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Slovanisti zasa chcú s úradujúcim majstrom predĺžiť dve pozitívne série, trojzápasovú víťaznú, resp. jedenásťzápasovú bez ligovej prehry.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Ťahákom 10. kola futbalovej Fortuna ligy 2018/19 bude už 152. ligové derby Spartak Trnava - Slovan Bratislava. "Belasí" chcú s úradujúcim majstrom predĺžiť dve pozitívne série, trojzápasovú víťaznú, resp. jedenásťzápasovú bez ligovej prehry. Kompletné kolo sa odohrá v sobotu, druhý DAC Dunajská Streda nastúpi na pôde predposlednej Senice, posledné Michalovce hostia Ružomberok.

V poslednom vzájomnom súboji, ktorý sa hral v apríli v Bratislave, Slovan aj vďaka gólu Slovinca Andraža Šporara vyhral 2:1. Vtedy domáci Spartaku ako lídrovi tabuľky oddialili majstrovské oslavy, teraz je situácie iná. "Belasí" sú prví s 23 bodmi, Spartak je deviaty a na konte má 8 bodov. "Čaká nás veľký zápas s patričným nábojom a emóciou. Náš súper je silný v defenzíve, zároveň však nedáva toľko gólov, takže ak my otvoríme skóre, výrazne si uľahčíme cestu k želanému výsledku. Nebudeme sa skrývať pred úlohou favorita, ku ktorej nás predurčuje tabuľkové postavenie. Je to však derby, ktoré je vždy špecifické. Kvalitu, ktorú máme v kádri, musíme preniesť aj na ihrisko. Do Trnavy cestujeme s tým, aby sa rozdiel medzi nami po víkende zvýšil na 18 bodov. Derby, to je vždy niečo špeciálne. V každej krajine, kde som hral, znamenalo niečo extra. Pre mňa predstavuje derby jeden z troch – štyroch top zápasov v sezóne. Nepotrebuješ žiadnu extra motiváciu, veď sa bude hrať v búrlivej atmosfére a určite to bude veľmi zaujímavé. Už sa nemôžeme dočkať soboty," citoval oficiálny web Slovana slovinského reprezentanta.

Dobrú bilanciu v derby má brankár rekordného slovenského majstra Dominik Greif. Vo Fortuna lige v nich chytal trikrát a jeho tím trikrát vyhral. "V Trnave sa mi vždy chytalo veľmi dobre a na spomínané zápasy mám príjemné spomienky. Nebránil by som sa, ak by sa teraz zopakoval podobný scenár. Pri derby nikdy neviete, čo všetko sa môže stať. Čaká nás tam búrlivá atmosféra a namotivovaný súper, na to sa treba pripraviť. Trnava má svoje zápasy v Európskej lige, ale podľa mňa postavia to najlepšie a pôjdu na sto percent. Naplno pôjdeme určite aj my, a preto to môže byť veľmi zaujímavý zápas," povedal Greif.

Derby bude mať špeciálny náboj pre trnavského stredopoliara Erika Grendela, ktorý v minulosti hral za Slovan a v jeho drese Trnave v derby strelil aj gól. "V kútiku hlavy budem mať, že som tam niečo prežil. Som však profesionál, musím sa s tým vysporiadať a odovzdať maximum pre Spartak. Darí sa im, majú sebavedomie aj formu. Recept na nich nám možno ukázal Rapid Viedeň, ktorý ich vyradil z Európy – veľká agresivita, napádanie. Majú radi loptu, budú sa snažiť hrať na veľa kontaktov a tiež prihrávok. Keď im to dokážeme znepríjemniť, vybehneme na nich s podporou tribún, verím, že ich porazíme. Zažil som veru viaceré derby. Vždy boli z jednej i druhej strany vybičované. Ľudia si veľmi pamätajú derby. Z celej sezóny asi najviac. Ide o veľa. O to viac, že sa v tabuľke nachádzame na deviatej priečke. Musíme k tomu pristúpiť s maximálnou vážnosťou ako v Európe. Len v takom prípade máme šancu uspieť," citoval Grendela web "andelov".

Z posledného miesta sa chcú odpútať Michalovce, na Senicu strácajú dva body. Dôveru vedenia má stále tréner Anton Šoltis. "Možno sa dostaneme do vedenia, možno budeme musieť otáčať nepriaznivý stav, možno bude dlho remíza. Až priebeh duelu nám napovie, ako bude potrebné reagovať. Jedno je isté, do každého súboja ideme s cieľom vyhrať a inak to nebude ani v sobotu. Bude to pre nás dôležité stretnutie, nie však existenčné, lebo liga je ešte dlhá. Potrebujeme však už zabodovať naplno,“ uviedol Šoltis pre Korzár. Proti bývalým spoluhráčom nastúpi kapitán MFK Igor Žofčák: "Ružomberok má svoju kvalitu, ale pozerať sa musíme sami na seba. Povedzme si rovno, v našej lige môže vyhrať každý s každým. Vieme, v čom sme silní a poznáme naše dobré stránky. Doma chceme vyhrať. V Ružomberku som kedysi pôsobil, ale už to nejako špecificky neprežívam. Zažil som tam krásne obdobie. Ale tých zápasoch proti Ruži, keď som hral za Slovan či Michalovce, je už toľko, že som to prestal špeciálne prežívať," uviedol pre klubový web.

Program 10. kola FL 2018/19:

sobota 29. septembra o 16.00 h: ŠKF iClinic Sereď - FC Nitra (Ziemba, Ádám, OrangeSport), o 18.00: Spartak Trnava - Slovan Bratislava (Chmura, Benko, Kováč, RTVS), o 19.00 h: MFK Zemplín Michalovce - MFK Ružomberok (A. Somoláni, Roszbeck, Pozor), FK Železiarne Podbrezová - AS Trenčín (Smolák, Weiss, Galo), ViOn Zlaté Moravce - MŠK Žilina (P. Hrčka, P. Bednár, Poláček), FK Senica - DAC Dunajská Streda (Ochotnický, D. Hrčka, Ferenc)

Tabuľka:

1. Slovan Bratislava 9 7 2 0 21:9 23
2. Dunajská Streda 9 5 3 1 24:14 18
3. Trenčín 9 5 2 2 20:15 17
4. Ružomberok 9 4 4 1 17:7 16
5. Žilina 9 5 1 3 15:10 16
6. Podbrezová 9 4 1 4 11:14 13
7. Nitra 9 3 3 3 15:13 12
8. Sereď 9 3 1 5 10:18 10
9. Trnava 9 2 2 5 7:8 8
10. Z. Moravce 9 2 1 6 9:16 7
11. Senica 9 1 3 5 5:20 6
12. Michalovce 9 1 1 7 7:17 4