Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

Senica v Trnave z minima maximum, majstrovský Slovan s troma bodmi

Na snímke hráč Dukly Banská Bystrica Michal Peňaška (vpravo), hráč Slovana Bratislava Erik Čikoš (v strede) a hráč Dukly Banská Bystrica Saša Savič (vľavo) v zápase 8. kola jesennej časti Fortuna ligy Slovan Bratislava - Dukla Banská Bystrica v Bratislave 31. augusta 2014. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Úradujúci majster ŠK Slovan Bratislava v nedeľňajšej dohrávke zdolal Banskú Bystricu 3:1.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Futbalisti ŠK Slovan Bratislava zvíťazili v nedeľňajšej dohrávke 8. kola Fortuna ligy 2014/2015 nad FK Dukla Banská Bystrica 3:1. Domáci položili základ svojho úspechu už v prvom polčase, keď na otvárací gól Davida Střihavku z 2. minúty odpovedali Seydouba Soumah a premiérovým zásahom v drese Slovana aj Samuel Štefánik. V 83. minúte zasadil hosťom rozhodujúci úder Juraj Halenár.

Zverencom trénera Františka Straku patrí v tabuľke priebežná 3. priečka s 15-timi bodmi, na lídra AS Trenčín strácajú dva. Kvôli povinnostiam v pohárovej Európe však majú k dobru ešte dve stretnutia, z toho jedno práve proti Trenčínu.

Rýchle prvé góly

Na snímke hráč Dukly Banská Bystrica Michal Peňaška (vpravo) a hráč Slovana Bratislava Lester Peltier (vľavo) v zápase 8. kola jesennej časti Fortuna ligy Slovan Bratislava - Dukla Banská Bystrica v Bratislave 31. augusta 2014.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Už v 2. minúte prepadli "belasí" v defenzívnej činnosti, čo malo za následok úvodný gól stretnutia. Po rýchlej akcii hostí po pravom krídle sa lopta dostala k Střihavkovi, ktorý ju poľahky poslal za Perniša - 0:1. Hoci sa domáci pomalšie rozbiehali, odpoveď na seba nenechala dlho čakať. O štyri minúty neskôr vysunul Štefánik kolmou prihrávkou za obranu Dukly Soumaha, ktorý umiestnil loptu za Boroša - 1:1. O chvíľu nato ponúkol Peltier gól ďalšou peknou prihrávkou Fořtovi, ten však mieril len do brankára hostí a odrazená lopta zapadla vedľa bočnej siete. Bystričania hrozili naopak z rýchlych kontier, ktorými odhalili štrbiny v defenzíve Slovana, no tá za pomoci brankára Perniša zakaždým odolala. Po polhodine si nedala pozor tentoraz hosťujúca defenzíva na prvú vlnu nabiehajúcich hráčov Slovana, Peltierova prihrávka sa dostala až k Štefánikovi, ktorý so šťastím dosiahol svoj premiérový gól v "belasom". Záver prvého dejstva režírovali domáci hráči, no tretí gól nepridali.

Nedôraz v koncovke

Po zmene strán sa oň pokúšal v 50. minúte Halenár, jeho dobre zahratý priamy kop však vytesnil skvelým zákrokom Boroš. Už o päť minút neskôr mohol zaznamenať druhý gól v zápase Štefánik. Z ľavej strany sa prepracoval až do zakončenia, no v poslednej chvíli ho hosťujúci hráči zblokovali. Bystričania sa viackrát v ďalšom priebehu stretnutia nechali zatlačiť na vlastnej polovici, no kombinácia domácich nepredstavovala pre nich výraznejšie nebezpečenstvo. Desať minút pred koncom sa z ničoho nič dostal do dobrej príležitosti hosťujúci Střihavka, ktorý po pravej strane vbehol do šestnástky, no svojou strelou trafil len Perniša. V 83. minúte sa tak na opačnej strane potvrdilo známe pravidlo nedáš-dostaneš. Soumah zamotal hlavu bystrickej obrane, a hoci sám sa do zakončenia nedostal, gól ponúkol Halenárovi. Tomu sa podarilo prekonať Boroša až na druhýkrát a stanovil tak konečné skóre duelu v pomere 3:1.

ŠK Slovan Bratislava - Dukla Banská Bystrica 3:1 (2:1)
Góly:
6. Soumah, 30. Štefánik, 83. Halenár - 2. Střihavka. Rozhodoval: Sedlák, ŽK: Kolčák - Savič, Banovič, 1288 divákov

zostavy a striedania:
ŠK Slovan Bratislava: Perniš - Čikoš, Gorosito, Niňaj, Jablonský - Grendel, Halenár - Peltier, Štefánik (57. Mészáros), Soumah (85. Kolčák) - Fořt (76. Vittek)
Dukla Banská Bystrica: Boroš - Vajda (68. Kupec), De Vito, Banovič - Lipták - Ľupták, Šumský (65. Faško), Peňaška, Savič - Střihavka, Dolný (75. Šovčík)

František Straka, tréner Slovana: "Bolo to ťažké stretnutie. Súper hral veľmi dobre, zdravo a drzo. Nevstúpili sme do duelu dobre, čo nám narušilo psychiku. Rýchlo sme však odpovedali a následne to bolo o šanciach. My sme tie naše dokázali premeniť. Musíme sa vrátiť späť na zem po eufórii z Ligy majstrov. Mám k nášmu výkonu výhrady, budeme si musieť rozobrať najmä defenzívnu činnosť."



Norbert Hrnčár, tréner Banskej Bystrice: "Odohrali sme veľmi slušný zápas, čo sa týka herného prejavu a spôsobu hry. Neboli sme dôslední v koncovke, tam sa prejavila skúsenosť domácich. Teší ma, že sme si vypracovali šance a držali Slovan v strachu o výsledok do posledných chvíľ. Skúsené mužstvá takto vyhrávajú."




Spartak Trnava - FK Senica 2:2 (1:1)


Na snímke vľavo hráč FC Spartak Trnava Matúš Čonka a hráč FK Senica Filip Hlohovský v zápase 8. kola jesennej časti Fortuna ligy FC Spartak Trnava - FK Senica v Trnave 31. augusta 2014.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj
Domáci začali útočne a už v 1. minúte vnikol do šestnástky Siva, ale vystrelil nad. Hostia odpovedali hlavičkou Majtána, ktorá však smerovala do rúk Rusova. Potom prišli chvíle Kamila Kuzmu. Najskôr sa uvoľnil v šestnástke, ale mieril iba nad bránu, o chvíľu po rohovom kope vypálil znovu k ľavej žrdi, ale brankár Šulla bol pozorný. Senický gólman sa vyznamenal aj v 23. minúte, keď zneškodnil priamy kop Clebera. V 35. minúte po priamom kope Pillár Rusova neprekonal a z protiútoku zakončoval Vlasko, ale loptu napálil zbízka len do Šullu. O 3 minúty neskôr roztlieskal obecenstvo Jendrišek krásnou tiahlou strelou z 20 m, ale pozorného Šullu neprekonal. V 40. minúte zahrával senický kapitán Piroska rohový kop, domáci nechali v päťke voľného Pillára a ten pohodlne hlavou otvoril skóre stretnutia. Hostia sa však z vedenia dlho netešili, pretože v 42. minúte Vlasko peknou strelou z 20 m k pravej žrdi vyrovnal na polčasový stav.

Z minima maximum

Na snímke vľavo dole hráč FK Senica Juraj Chvátal a hráč FC Spartak Trnava Matúš Čonka v zápase 8. kola jesennej časti Fortuna ligy FC Spartak Trnava - FK Senica v Trnave 31. augusta 2014.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj
Po prestávke pokračoval zaujímavý futbal s územnou prevahou domácich. Jendrišek z uhla trafil bočnú sieť a o chvíľu Vlasko z opačnej strany rovnako z uhla vystrelil nad senickú bránu. V 58. minúte nebezpečne strieľal Opiela a o chvíľu po rýchlej kontre hostí netrafil medzi žrde Hlohovský. V 64. minúte zahral v šestnástke rukou Tóth a rozhodca nariadil pokutový kop. Loptu si postavil Piroska a jeho prízemnú strelu k pravej žrdi Rusov chytil. Snaha domácich bola korunovaná v 68. minúte, keď po strele Clebera spoza šestnástky, ktorú brankár Šulla vyrazil, poslal loptu do siete dobiehajúci Mikovič. Po góle prevzali iniciatívu Seničania, domáci sa stiahli pred svoju šestnástku a v závere na to doplatili vyrovnávajúcim gólom. Po faule Clebera zahrávali Seničania priamy kop a Pillár hlavou po hrúbke Rusova vyrovnal na konečných 2:2.

Spartak Trnava - FK Senica 2:2 (1:1)
Góly: 42. Vlasko, 68. Mikovič - 40. a 89. Pillár. Rozhodoval: Pavlík, ŽK: Mikovič, Siva, Tóth, Cleber – Piroska, Ventúra, Chvátal, 2412 divákov.

zostavy a striedania:
Spartak Trnava: Rusov – Siva, Janečka, Tóth (66. Bortel), Čonka – Kuzma - Cleber, Vlasko, Casado, Jendrišek (69. Schranz)– Mikovič (77. Vyskočil)
FK Senica: Šulla – Chvátal, Pavlík, Pillár, Mazáň – Hušek - Hlohovský (70. Ventura), Opiela (70. Kosorin), Piroska, Kalabiška (78. Kóňa) - Majtán

Hlasy po zápase:
Juraj Jarábek, tréner FC Spartak Trnava: "V prvom polčase sme zahrali pomerne dobre, no zahodili sme niekoľko šancí a to sa nám vypomstilo. V druhom polčase chytil Rusov penaltu, potom sme dali gól na 2:1, no žiaľ, v závere sme po štandardke inkasovali. Znovu musím pripomenúť, že v posledných asi 10 minútach sa na chlapcoch prejavila únava zo štvrtkového zápasu."



Pavel Hapal, tréner Senice: "V prvom polčase sme boli slabším mužstvom ako domáci. Chceli sme hrať zozadu, ale v tom sme prakticky vyhoreli. Napriek tomu sme mali v prvom polčase tri šance. V druhom dejstve sme za stavu 1:1 dali gól, ktorý neplatil pre ofsajd, myslím si však, že bol regulárny. Potom sme nepremenili pokutový kop a napriek tomu sa nám v samom závere podarilo vyrovnať. A tak s výsledkom aj ziskom bodu som spokojný."



Ďalšie výsledky 8. kola Fortuna ligy:
PIATOK:
FC DAC 1904 Dunajská Streda - MŠK Žilina 2:2 (1:1)
VIAC TU

SOBOTA:
ŽP Šport Podbrezová - ViOn Zlaté Moravce 0:0
MFK Ružomberok – MFK Košice 1:1 (1:1)
AS Trenčín – Spartak Myjava 2:0 (1:0)
VIAC TU

Tabuľka po 8. kole FL:
1. AS Trenčín 7 5 2 0 14:5 17
2. MŠK Žilina 8 4 3 1 14:6 15
3. ŠK Slovan Bratislava 6 5 0 1 14:7 15
4. FK Senica 8 2 5 1 10:11 11
5. DAC Dunajská Streda 8 2 4 2 9:8 10
6. ŽP Šport Podbrezová 8 3 1 4 7:8 10
7. ViOn Zlaté Moravce 8 2 4 2 6:10 10
8. Spartak Trnava 7 2 2 3 7:7 8
9. Dukla Banská Bystrica 8 1 5 2 6:10 8
10. MFK Ružomberok 8 1 4 3 7:9 7
11. Spartak Myjava 8 2 1 5 5:9 7
12. MFK Košice 8 1 1 6 10:19 4