Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

Najlepší strelec Fortuna ligy Mráz mieri do Talianska. O aký klub ide?

Samuel Mráz, archívna snímka. Foto: TASR/František Iván

Mráz debutoval v najvyššej slovenskej súťaži v apríli 2014 v drese Senice, do Žiliny zamieril vlani. Pravidelne nastupoval aj v mládežníckych výberoch.

Florencia 14. júna (TASR) - Slovenský futbalový obranca Dávid Hancko sa stal novou posilou ACF Fiorentina. Vedenie ôsmeho tímu uplynulého ročníka talianskej Serie A potvrdilo príchod reprezentanta SR do 21 rokov vo štvrtok na svojom oficiálnom webe.

Klub nezverejnil prestupovú čiastku, podľa talianskych médií by sa odstupné za 20-ročného zadáka malo vyšplhať nad tri milióny eur, s bonusmi by mohla suma dosiahnuť až štyri milióny. "Fiorentina oznámila, že dosiahla dohodu o definitívnom prestupe Dávida Hancka z MSK Žilina. V najbližších dňoch pricestuje do Florencie, aby absolvoval lekárske testy," uviedol klub na svojej internetovej stránke.

Hancka, ktorý je schopný hrať na poste stopéra i ľavého obrancu, v januári zaradila Európska futbalová únia (UEFA) medzi 50 najväčších talentov sveta. V žilinskom A-tíme pôsobil dva roky, vo Fortuna lige debutoval 12. marca 2016 v zápase s Podbrezovou. Rodák z Prievidze nastupoval aj v mládežníckych reprezentačných výberoch, na konte má sedem štartov v drese "dvadsaťjednotky". V MŠK mal kontrakt platný do 30. júna 2020.

Prestup sa podľa Hancka "upiekol" veľmi rýchlo. "Bolo to veľmi rýchle, nečakal som to a všetko prebehlo na najvyššej profesionálnej úrovni," uviedol pre web Slovenského futbalového zväzu (SFZ). Rodák z Kamenca pod Vtáčnikom na seba upozornil dobrými výkonmi v uplynulej sezóne, keď si obliekal dres Žiliny, ale patril aj do základnej zostavy "sokolíkov". "Vážim si to, že si ma všimol taký veľký a slávny klub, ktorým Fiorentina jednoznačne je. Chcem sa poďakovať Žiline, že ma vyformovala a dala mi príležitosť ukázať, čo vo mne je. Ďakujem aj reprezentačným trénerom, ktorí mi verili a pozývali ma na zrazy dvadsaťjednotky. Aj to mi istotne pomohlo k tomuto veľkému kroku," povedal Hancko, ktorý prišiel do akadémie MŠK Žilina v roku 2013.

O jeho služby bol po sezóne 2017/18 eminentný záujem aj z iných vyspelých európskych líg. "Viem, že sa o mňa zaujímali kluby zo Španielska a Anglicka. Nechcem však hovoriť, kto to bol. Upiekla sa Fiorentina a som z toho štastný. Ešte vo štvrtok cestujem do Florencie. V piatok ma čakajú zdravotné testy," prezradil Hancko a naznačil svoje ciele v budúcej sezóne: "Chcem hrať čo najviac. Je to pre mňa nová výzva, chcem ukázať, že na to mám. Na to celé sa teším, no na druhej strane si uvedomujem, že ma čaká ďalšia tvrdá práca."

Na Apeninský polostrov mieri aj jeho spoluhráč zo Žiliny Samuel Mráz. Dvadsaťjedenročný útočník, ktorý bol s 21 gólmi najlepší strelec Fortuna ligy 2017/18, zaujal predstaviteľov FC Empoli. Prestup by mal podľa talianskych médií skompletizovať v najbližších dňoch. Víťaz Serie B 2017/18 a teda nováčik najvyššej talianskej súťaže by mal zaplatiť Žiline za talentovaného zakončovateľa 1,5 milióna eur. Mráz debutoval v najvyššej slovenskej súťaži v apríli 2014 v drese Senice, do Žiliny zamieril vlani. Pravidelne nastupoval aj v mládežníckych reprtezentačných tímoch, za SR 21 odohral štyri zápasy a strelil tri góly.