Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

Nový ročník futbalovej ligy otvorí duel majstra s nováčikom

ŠK Slovan Bratislava Foto: TASR/Michal Svítok

Na obhajobu titulu by mal v sezóne 2014/2015 opäť útočiť rekordný 8-násobný šampión Slovan, ktorý sa pokúsi o tretí titul za sebou.

Bratislava 10. júla (TASR) - V piatok 11. júla otvorí už 22. ročník najvyššej slovenskej futbalovej súťaže v ére samostatnosti duel majstra Slovana Bratislava s nováčikom ŽP Šport Podbrezová. Prvé kolo súťaže, ktorá po zmene generálneho partnera ponesie názov Fortuna liga, sa bude hrať v troch dňoch.

Do konca minulého týždňa museli účastníci FL 2014/2015 splniť požiadavky, ktoré ich oprávňujú štartovať v súťaži, riadiaci orgán Únia ligových klubov (ÚLK) oznámila, že všetkých dvanásť klubov pristúpilo k plneniu svojich povinností zodpovedne a môžu začať bez obmedzení. V piatok 4. júla prebehlo na pôde ÚLK v Bratislave potvrdzovanie súpisiek pre nasledujúci ročník. "Kluby pristúpili k plneniu svojich povinností zodpovedne, splnili požiadavky riadiaceho orgánu, ako aj technického úseku a matriky Slovenského futbalového zväzu, čo znamená, že po športovo-technickej stránke je Fortuna liga pripravená a môže sa začať nová sezóna 2014/15," povedal v oficiálnej tlačovej správe pred ligou prezident ÚLK Ivan Kozák, ktorý na tomto poste po rokoch nahradil Dušana Tittela.

"Hneď úvodný zápas, ktorý sa odohrá v piatok podvečer na Pasienkoch, bude mať zvláštny náboj, veď si v ňom pred televíznymi kamerami Digi Sport zmerajú sily domáci hráči bratislavského Slovana ako držitelia majstrovského titulu s nováčikom Fortuna ligy z Podbrezovej. Na druhý deň sú na programe ďalšie štyri stretnutia, z ktorých majú hneď dve nádych derby zápasov, a síce FK Senica - Spartak Myjava a MFK Ružomberok - MŠK Žilina. V prípade druhého spomínaného duelu si prídu na svoje taktiež televízni fanúšikovia, keďže ani pod Čebraťom nebudú chýbať kamery televízie Digi Sport. Úvodné kolo nového ročníka uzavrie nedeľný súboj Trnavy so Zlatými Moravcami. Som presvedčený, že sa máme na čo tešiť nielen tento víkend, ale počas celej fortunaligovej jesene," dodal výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák.

Slovan pomýšľa na obhajobu

Na obhajobu titulu by mal v sezóne 2014/2015 opäť útočiť rekordný 8-násobný šampión Slovan, ktorý sa pokúsi o tretí titul za sebou, vicemajster z Trenčína, no vyskočiť môže aj niekto iný. Nadviazať na úspešnú minulú sezónu budú chcieť v Košiciach, o návrat do pohárovej Európy by radi zabojovali v Senici. Šesťnásobnému majstrovi zo Žiliny predchádzajúca sezóne nevyšla, zverenci trénera Adriána Guľu tak majú pred sebou jasný cieľ vylepšiť desiatu priečku. Zaujímavé bude sledovať, ako prvé kolá ročníka zvládnu slovenskí reprezentanti v pohárovej Európe - Slovan v Lige majstrov 2014/2015, resp. Trenčín, MFK Košice a Spartak Trnava v Európskej lige UEFA.

Situáciu stabilizovali v Dunajskej Strede, ktorá v minulom ročníku bojovala o záchranu s Nitrou, ktorej napokon zostal v rukách zostupový Čierny Peter. "Eufória, ktorá panovala v klube koncom uplynulej sezóny, by mala pokračovať. Život však nie je o eufórii, ale o najmä robote. Chceme hrať dobrý futbal, aby fanúšikovia boli spokojní. V tabuľke chceme byť medzi prvými šiestimi. Som presvedčený, že ak by sme skončili na druhom, či treťom mieste, neodmietneme hrať európsku súťaž, ale vieme, že na to ešte nie sme pripravení," povedal pred ligou majiteľ dunajskostredského klubu Oszkár Világi. Hrať pokojný stred tabuľky a vyhnúť sa boju o záchranu by chceli v Myjave, Zlatých Moravciach, Banskej Bystrici či Podbrezovej.

Z 12 hlavných trénerov sú traja zo zahraničia a všetci zo susednej Českej republiky. Slovan povedie František Straka, Košice Radoslav Látal a Senicu Pavel Hapal, ktorý pred začiatkom letnej prípravy rokoval o odchode do Slavie Praha, ale napokon zostal na Záhorí. Kluby postupne dobudovávajú infraštruktúru, ale je to beh na dlhé trate. Dobre sú však na tom v Myjave a Zlatých Moravciach, kde už majú vyhrievaný trávnik.

Liga sa bude hrať v nezmenenom modeli pozostávajúcom spolu z 33 kôl, každý s každým sa stretne trikrát. Na jeseň sa odohrá 19 a na jar 14 kôl. Posledné jesenné je na programe 29. novembra, prvé jarné už v roku 2015 potom 28. februára. FL vyvrcholí záverečným 33. kolom 30. mája.

program 1. kola FL 2014/2015:

piatok 11. júla o 18.30 hod Slovan Bratislava - ŽP Šport Podbrezová (Leško, E. Weiss, Hancko, Digi TV)

sobota 12. júla o 17.30 AS Trenčín - DAC Dunajská Streda (Kráľovič, Slyško, Brendza), MFK Košice - Dukla Banská Bystrica (Pavlík, Mókoš, Bóllo), 18.30 MFK Ružomberok - MŠK Žilina (Sedlák, T. Somoláni, R. Sluk, Digi TV), 19.30 FK Senica - Spartak Myjava (Chmura, Benko, Ádám)

nedeľa 13. júla 17.30 Spartak Trnava - ViOn Zlaté Moravce (Valášek, Chládek, Bednár)