Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Fortunaliga

Slovan vyhral nad Košicami 3:0, Žilina si poradila s Banskou Bystricou

Na snímke Erik Jendrišek zo Spartaka (uprostred), Milan Harvilko (vľavo) a Pablo Podio (obaja Podbrezová) v zápase 16. kola futbalovej Fortuna ligy ŽP Šport Podbrezová - FC Spartak Trnava v Podbrezovej v nedeľu 2. novembra 2014. Foto: TASR/Dušan Hein

Hráči Podbrezovej remizovali s Trnavou 1:1.

Podbrezová 2. novembra (TASR) - Len ťažko sa presadzovali útočníci v zápase, ktorý mal byť oslavou domácej premyslenej defenzívy a možno aj ofenzívy hostí. Obranné valy fungovali bezchybne, z nich vyrážali obe mužstvá do rýchlych protiútokov a v nich mali navrch Trnavčania. V strede poľa boli silnejší, dôraznejší, no veľa z toho nevyťažili. V 22. min sa aj črtala nebezpečná brejková akcia, Vyskočil však pokazil finálnu nahrávku. Železiari boli v útoku úplne neškodný a strelecký nepresný pokus z diaľky v 25. min Andriča bol jediný, ktorým ako-tak ohrozili bránku. V 29. min sa zrodila gólová akcia Trnavčanov, Mikovič posunul loptu Vyskočilovi, kttorý technickou strelou trafil brvno a odrazenú loptu v bezprostrednej blízkosti poslal hlavou Jendrišek do siete. V 33. min Janečka mieril z väčšej diaľky ponad a až potom sa dostali k vážnemu zakončeniu domáci. V 34. min J. Pančík spálil tutovku, pri ktorej sa žiadalo pochváliť brankára Rusova. Onedlho sa konečne presadil aj jeden z hrotov železiarov Vaščák, J. Pančík ho našiel voľného na krídle, namieril však vedľa.



Aj po zmene strán pôsobili hostia svižnejšie a loptu dlhé minúty príliš súperovi nepožičiavali. V 52. min sa Jendrišek ocitol sám pred Balážom, gól nepridal a zahrmieť mohlo vzápätí na druhej strane. Z Vaščákovej obrovskej šance sa zrodila len nastrelená žrď hlavou a skóre zostalo nezmenené. Domáci si trvalejší tlak nevynútili, v 65. min im vyrovnať po trestnom kope Podia a hlavičke Minčiča zabránila nepresnosť a v konečnom dôsledku aj ofsajd. V 71. min sa domáci konečne dočkali, Podiov rohový kop našiel hlavičku Minčiča, loptu predĺžil a Vaščák ju do siete dorazil. V 80. min mal kopec práce so strelou J. Pančíka brankár Rusov, chuť na víťazstvo rástla s pribúdajúcimi minútami na oboch stranách, viac u domácich, no bez vytúženého efektu.

ŽP Šport Podbrezová - Spartak Trnava 1:1 (0:1)

Góly: 71. Vaščák - 29. Jendrišek, rozhodca Kružliak, ŽK: Kochan, Andrič - Casado, Tóth, Jendrišek, Vyskočil, 2225 divákov.

ŽP Šport Podbrezová: Baláž - Andrič, Kupčík, Minčič, M. Pančík - Podio - J. Pančík (82. Karaš), Kochan, Harvilko (64. Gál Andrezly) - Vaščák, Nworah (90. Galo)

Spartak Trnava: Rusov - Janečka, Bortel, Tóth, Čonka - Casado, Sabo - Jendrišek, Vlasko, Mikovič (88. Siva) - Vyskočil (66. Špalek)

Hlasy po zápase :

Jaroslav Kentoš, tréner Podbrezovej: "Chcem pochváliť fanúšikov, vytvorili futbalové prostredie, teším sa tomu. V zápase súper lepšie kombinoval, prehrával nás v strede poľa, nevedeli sme sa dostať do tlaku. Až po zmene strán sme zlepšili pohyb, zmenili organizáciu hry. Remíza je spravodlivá, možno sme mali o jednu gólovú príležitosť viac."



Juraj Jarábek, tréner Trnavy: "Videli sm slušné bojovné stretnutie dvoch vyspelých celkov. Chceli sme súperovi vrátiť prehru z domáceho prostredia, vedeli sm, že má dobre zvládnuté štandardné situácie. My sme boli spočiatku lepší, po góle sme sa zbytočne zatiahli, v druhom polčase sme sa snažili hlavne lepšie kombinovať. Statočne sme bránili, no doplatili sme práve na štandardku, ťažko sa bráni dvojmetrový Minčič, Podbrezová ju má výborne zvládnutú. Bod berieme, chceli sme tri."




Ivan Minčič, kapitán Podbrezovej: "Prvý polčas bol lepší súper, v druhom my, remíza nám svedčala, napriek tomu sme mali aj ďalšíe šance, aj žrď sme nastrelili, s bodom sme však spokojní. Trnavčanom mohli dochádzať sily, program mali nabití, my sme ich chceli prekvapiť, zmenili sme rozostavenie, viac sme napádali. Vyhrávali sme osobné súboje, zbierali odrazené lopty, vytvorili sme si vážne šance, aj ja, pri prvej bol ofsajd, pri druhej sme si zopakovali nacvičenú situáciu s Podiom."

Erik Jendrišek, strelec gólu Trnavy: "Po dlhej bezbodovej sérii vonku poteší aj bod, bola to spravodlivá remíza. Terén bol ťažký, Podbrezovej viac svedčí ťažký terén, aj preto doma boduje. Vonku sa nám hrá horšie, cítiť to, budeme musieť na tom ešte popracovať."


Slovan Bratislava - MFK Košice 3:0



Futbalisti slovenského majstra Slovana Bratislava zvíťazili v nedeľňajšom zápase 16. kola Fortuna ligy 2014/2015 na Pasienkoch nad MFK Košice 3:0. Zverenci trénera Jozefa Chovanca sa tak dobre naladili na štvrtkový zápas 4. kola Európskej ligy UEFA na štadióne pražskej Sparty v I-skupine.

Na takmer prázdnych Pasienkoch v chladnom počasí sa začalo opatrne v nie príliš vysokom tempe. Domáci boli o kúsok futbalovejší a kombinačnejší a už v 12. minúte aj gólovo udreli. Dlhý pas Kubíka za obranu v pozícii zaváňajúcej ofsajdom prebral pravý obranca Kolčák, loptu si dobre naviedol a rutinérsky prekonal Stijakoviča. V 18. minúte nebezpečne hlavičkoval Peltier, ktorý sa dostal do náznaku šance aj o šesť minút neskôr, ale náskok domácich nezvýšil. V 27. minúte sa po rýchlej rozohrávke rútil do šance Kubík, no Stijakovič jeho strelu zlikvidoval, a vzápätí išla strela Soumaha vysoko nad. Košice boli stále zatiahnuté, nevedeli sa dostať do šance. A pykali v nadstavenom čase, keď Kubík dostal prihrávku od Žofčáka za obranu a popri brankárovi hostí dostal loptu aj s prispením tyčky za bránkovú čiaru.

Druhý polčas začali aktívnejšie hostia, ale na 3:0 mohol v 52. minúte zvýšiť Niňaj, jeho strela išla tesne vedľa. Košice dostali loptu do siete v 58. minúte, keď sa po rohu dostala k Haskičovi a jeho strela zapadla do siete, no pískal sa ofsajd. V 60. minúte zahrial prítomnú hŕstku divákov Soumah technickou strelou, ale Stijakovič ju bravúrne zlikvidoval. Slovan kontroloval priebeh, hostí do šancí nepúšťal, sám sem tam pohrozil, ale ani on šance netvoril. V 81. minúte po rohu "belasí" neskoro vybiehali, lopta sa dostala k zakončujúcemu Košičanovi Hukovi, ale Perniš vyrazil na roh. No a z následnej akcie udrel Slovan po rýchlej krídelnej kombinácii Štefánika, ktorý loptu dostal až ku Halenárovi a kanonier domácich už mal úlohu sám pred bránou ľahkú. Stanovil tak konečný rezultát.


Slovan Bratislava - MFK Košice 3:0 (2:0)

Góly: 12. Kolčák, 45.+1 Kubík, 82. Halenár. Rozhodoval: Michlian, ŽK: Jablonský, Lásik - Ostojič, Huk, 951 divákov.

zostavy a striedania:

Slovan Bratislava: Perniš - Kolčák, Niňaj, Hudák, Jablonský - Lásik, Štefánik - Žofčák (56. Mészáros), Soumah (64. Halenár), Kubík - Peltier (83. Grendel)

MFK Košice: Stijakovič - Kavka, Ostojič (54. Vancák), Bašista, Šinglár - Korijkov, Huk - Novák, Haskič, Viazanko (65. Skvašík) - Škutka (37. Diaby)

Hlasy po zápase:

Jozef Chovanec, tréner Slovana: "Rozhodol prvý polčas. Tam sme sa dostali do vedenia a nadobudli pokoj. Do šatne sme dali rozhodujúci druhý gól. V druhom polčase Košice mali väčšiu aktivitu. Sme spokojní s víťazstvom, a to je tak asi všetko."

Radoslav Látal, tréner Košíc: "Gratulujem súperovi k trom bodom. Predviedli sme odovzdaný výkon, bez agresivity. Hlavne prvý polčas sme odchodili. Slovan si zápas s istotou postrážil. Odchádzame domov s prázdnymi rukami."


Žilina zvíťazila nad B. Bystricou 2:0



Na snímke druhý gól Žiliny strelil v 7. minúte Matej Jelič (vpravo), vľavo jeho spoluhráč Lukáš Čmelík
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Žilinčania sa dokázali presadiť hneď v úvodných sekundách z prvej akcie, keď po centri Jeliča do šestnástky si zrazenú loptu pred bránou našiel Káčer a zblízka nedal brankárovi Borošovi žiadnu šancu. V siedmej minúte to bolo už 2:0 pre domácich - Čmelík na ľavej strane prešprintoval Saviča a poslal loptu pred bránu, kde ju už bez väčších problémov upratal do siete Jelič. V 20. minúte mohol Jelič pridať aj tretí gól svojho tímu, pri štandardke skákal na Káčerov center, ale hlavou poslal loptu príliš vysoko. O jedenásť minút neskôr sa do prvej vážnejšej šance dostali aj hostia, Šovčík využil hrubú chybu Škriniara, ale rozvlnil iba bočnú sieť. Obrovskú príležitosť spálil v 37. minúte domáci Mihálik, ktorého poslal do obrovskej šance Čmelík, ale zakončenie bolo veľmi zlé.

Okamžite po zmene strán bol opäť v šanci Jelič, namiesto prihrávky na Mihálika volil strelu, ale tá mu vôbec nevyšla. V 49. minúte zahodil ďalšiu domácu šancu Čmelík, ten sa ocitol úplne sám pred banskobystrickým brankárom, ale hlavičkoval tesne vedľa. V 55. minúte sa Šovčík z pravej strany pretlačil cez žilinskú obranu, v šestnástke našiel dobre postaveného Polievku, ten najprv napálil brankára Volešáka a následne z dorážky trafil žrď. V 64. minúte poslal Letič do šestnástky hostí nepríjemný center, po ktorom si stopér Adámik takmer vrazil loptu do vlastnej siete, napokon šla tesne vedľa. V 71. minúte sa opäť k slovu dostali aj Banskobystričania. Mazan bol vo výbornej pozícii, ale Volešák zasahovať nemusel, pretože sa opäť rozvlnila iba bočná sieť. V záverečných minútach Žilinčania už len udržiavali výsledok, aby sa po záverečnom hvizde mohli tešiť z ďalšieho domáceho víťazstva.

MŠK Žilina - Dukla Banská Bystrica 2:0 (2:0)

Góly: 1. Káčer, 7. Jelič. Rozhodoval: Kráľovič, ŽK: Boroš (Banská Bystrica), 1597 divákov

Zostavy a striedania:

Žilina: Volešák - Mabouka, Piaček, Škriniar, Letič - Pečovský - Čmelík (77. Paur), Škvarka, Káčer, Mihalík (64. Willian) - Jelič (89. Hučko)

Banská Bystrica: Boroš - Vajda, De Vito, Adámik, Savič - Polievka (76. Faško), Peňaška, Ľupták, Dolný, Mazan (83. Kupec) - Šovčík (59. Šumský)

Hlasy po zápase:

Adrián Guľa, tréner Žiliny: "Mali sme vynikajúce úvody polčasov. Dali sme rýchle góly a trochu sme potom stratili ostrosť a nedokázali už pridať ďalšie góly. Bol to ťažký zápas práve preto, aká je situácia u súpera, aj preto som rád, že sme ho zvládli. Uhrali sme vzadu nulu, prežili sme si zase novú situáciu, keď vonku dáme štyri góly, potom doma dva rýchle a ďalšie neprichádzajú. Pre nás bude mať toto víťazstvo cenu, ak ho potvrdíme v stredu doma proti Podbrezovej."

Štefan Rusnák, tréner Banskej Bystrice: "Vedeli sme, že to bude ťažký zápas. Na začiatku sme urobili dve chybičky, ktoré Žilina využila a od tej chvíle bola lepšia. My sme mali náznaky šancí, ktoré keď nepremeníme, nemôžeme pomýšľať na viac. V druhom polčase sme mali dve - tri šance, ktoré by domáci premenili, my bohužiaľ nie. Musíme ísť ďalej, v tíme zostali hráči, ktorí chcú bojovať za Duklu. Do konca jesene chceme získať ešte nejaké body, pretože v zime čaká tím zrejme veľká prestavba, 80 percent hráčom končí hosťovanie a uvidíme, čo bude ďalej."